Tesla, Apple, Google, Dell şi Microsoft sunt acuzate de «complicitate la munca forţată a unor copii în minele de cobalt din Congo».
60% din cobaltul mondial este extras din minele din Congo, cel mai des de către copii. Giganţii industriei tehnologice importă cobaltul pentru a-l utiliza în fabricarea bateriilor cu litiu – ce se regăsesc în telefoanele mobile, laptop-uri şi maşini electrice.
Amploarea luată de sectorul tehnologic a condus la o explozie a cererii de cobalt, explică IRA – International Rights Advocates într-un comunicat.
« Dar, cobaltul este extras în Congo în condiţii demne de epoca de piatră, în condiţii foarte periculoase, de copii care sunt plătiţi cu 1 ori 2 dolari pe zi pentru a furniza cobaltul din care sunt construite gadgeturi fabricate de unele dintre cele mai bogate societăţi din lume », adaugă ONG-ul în comunicat.
Potrivit plângerii depuse, societăţile atacate cunosc foarte bine condiţiile în care este extras cobaltul.Cele cinci cele mai cunoscute companii din lume şi cele mai bogate din industria tehnologică sunt acuzate că încurajează munca tinerilor în minele de cobalt din RDC.
După luni de anchetă, acest colectiv de avocaţi, militanţi şi cercetători au prezentat fotografii cu copii desfiguraţi. Sase copiii au murit după ce tunelurile minelor s-au prăbuşit.
Potrivit UNICEF, în 2014, 40.000 de copii congolezi lucrau în minele locale de cobalt – în Katanga.
RDC este extrem de bogată în resurse naturale și una din principalele producătoare de cupru, cobalt și diamante. Si totuşi, este una din cele mai puţin dezvoltate ţări din lume. În schimb, bogăţia din mine contribuie la alimentarea conflictelor armate care de 20 de ani se duc în estul ţării.
Sursa: https://www.theguardian.com/global-development/2019/dec/16/apple-and-google-named-in-us-lawsuit-over-congolese-child-cobalt-mining-deaths