Planta are proprietăţi antiinflamatoare uimitoare, o infuzie preparată din acestea poate ameliora durerile de cap, dar şi afecţiunile din sfera ORL, dacă ceaiul se foloseşte pentru gargară.
Efect antimicrobian
Preparatele din această plantă: pulberea, tinctura, oţetul, uleiul volatil, infuzia, vinul, au efecte antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare, contribuind, în acelaşi timp, şi la scăderea nivelului de zahăr din sânge, calitate care o recomandă în terapia diabetului. De asemenea, ajută şi la curăţarea sângelui, fiind utilizată destul de des şi în industria cosmetică datorită proprietăţilor sale in cicatrizarea rănilor care o recomandă tenurilor cu probleme
“Caprifoiul te poate feri de infecţiile virale şi poate trata unele simptome neplăcute ale răcelilor. Febra acută, durerile în gât şi cele de cap se pot trata cu ceaiul de caprifoi, pe care îl obţii dintr-o ceaşcă cu flori la 1 litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi.
Ceaiul însă este contraindicat persoanelor cu diaree acută sau care au probleme cu stomacul. Mai poate fi utilizat şi în caz de abces mamar şi intestinal, dizenterie şi durere în timpul urinării.”, spune Daniela Stan, medic de familie.
Încetineşte coagularea sângelui
Folosită sub formă de infuzii, decocturi sau cataplasme, planta ne fereşte de numeroase afecţiuni şi este leac pentru dureri. Florile se recoltează cu precădere primăvara sau la începutul verii când floarea este încă în stadiul de boboc. Specialiştii spun că infuzia cu rădăcină de mâna-Maicii-Domnului încetineşte coagularea sângelui şi ţine la distanţă bolile de inimă. În plus, calmează crampele şi durerile articulare la persoanele care suferă de artrită sau reumatism. Florile macerate grăbesc vindecarea rănilor.
Se lasă la macerat peste noapte o ceaşcă cu flori de caprifoi, la un litru de apă. Dimineaţa se filtrează amestecul şi cu soluţia rezultată se pun comprese pe zonele afectate de acnee, răni, abcese şi cicatrici.
Ceaiul de caprifoi
Are efecte diuretice, laxative, calmante, expectorante, antimicrobiene, antispasmodice datorită faptului că în compoziția florilor se regăsesc substanțe precum quercitine, magneziul, calciul, potasiul, uleiuri esențiale sau vitamina C. Infuzia se prepară din bobocii plantei, proporția fiind de o ceașcă de boboci la un litru de apă clocotită, care se lasă la infuzat pentru 10 minute. Se pot consuma 2-3 căni de infuzie pe zi.
Infuzia este în special benefică persoanelor care suferă de:
- cefalee;
- migrene;
- febră, gripă, răceală;
- dureri în gât sau la urinat;
- abces mamar sau intestinal;
- ochi umflați;
- inflamații intestinale, ale tractului urinar sau ale aparatului genital;
- unele tipuri de cancere;
- conjunctivită (se aplică comprese îmbibate cu infuzie pentru 15 minute și/sau se șterg ochii cu un șervețel înmuiat în infuzie);
- răni durerose (se aplică comprese cu infuzie de caprifoi la prepararea căreia se pot adăuga și frunze).
Infuzia de caprifoi este contraindicată persoanelor care suferă de boli de stomac, diaree și femeilor însărcinate sau care alăptează.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist
Surse: adevarul.ro, doxologia.ro