Asigurarea medicală obligatorie de stat este obligatorie pentru toţi cetățenii Republicii Moldova -ne spue o Hotărîre de Guvern cu nr. 1015 din 05.09.2006.
Polița de asigurare medicală obligatorie în RM este eliberată la locul de studii, de muncă sau se obține în mod individual. Prin lege, fiecare cetățean al RM trebuie să fie asigurat și să dețină poliță de asigurare medicală obligatorie. Lipsa acesteia este considerată o contravenție administrativă în conformitate cu anexa nr.2, art. 7 a HG nr.1015. (” 7. La prezentarea persoanei fizice la Agenţie, la data stabilită în Înştiinţare, dacă se adevereşte faptul că prin neachitarea primei de asigurare aceasta a comis o contravenţie administrativă şi nu a expirat termenul de aplicare a sancţiunilor stabilite de Codul contravenţional al Republicii Moldova, persoanei respective i se întocmeşte proces-verbal cu privire la contravenţie.
[Pct.7 modificat prin HG1052 din 26.12.13,(sic!) MO311/27.12.13 art.1158; în vigoare 27.12.13]“)
Pentru anul 2014 prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă de contribuţie procentuală la salariu şi la alte recompense, a fost stabilită la 8% (cîte 4% pentru angajat și angajator).
Din 1 ianuarie 2014 și pînă pe 31 martie 2014, persoanele care trebuie să se asigure individual,au avut posibilitatea să procure poliţa la un preţ redusm ne informează reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM). Apare o întrebare valabilă şi demnă de atenţia legislatorului în prag de alegeri, care este logica şi intenţia legislatorului care obligă o persoană neangajată sau cu venituri reduse să procure obligatoriu o poliţă. Parsoanele neangajate, doar nu au nici un venit, şi cunoaştem că asta este situaţia a zeci de mii de cetăţeni ai RM în special ai oamenilor de la ţară?
Fondatorii de întreprinderi individuale, arendaşii, arendatorii și profesioniştii liberi (cu excepția notarii publici, executorii judecătoreşti şi avocaţii neangajaţi indiferent de forma juridică de organizare a activităţii) își pot cumpăra polița medicală cu o reducere de 50 la sută. Aceasta înseamnă că ei trebuiau să achite 2.028 lei, în loc de 4.056 de lei.
Fermierii sau proprietarii de terenuri agricole Legea le-a permis ca să cumpere polița de asigurare medicală care constituie 25 la sută din costul ei total, adică 1.014 lei, cu condiţia că s-au încadrat în termenul stabilit penrtu data de 31 martie 2014.
În acelaşi timp, cetăţenii Republicii Moldova, care se află peste hotarele ţării mai mult de 183 de zile, sunt scutiţi de procurarea poliţei medicale. Ei își pot procura asigurarea medicală achitînd prima medicală pentru perioada rămasă a anului.
Cetățenii care nu deţin poliţă de asigurare medicală au început să primească la domiciliu scrisori de înştiinţare în conformitate cu acelaşi Regulament menţionat mai sus.
În scrisorile menționate CNAM aduce la cunoştinţă costul poliţai medicale pentru anul 2014 şi termenul de procurare.
În informaţia suplimentară la scrisoare, se aduce la cunoştinţa cetăţenilor RM că în cazul în care nu vor procuta pînă la 1 aprilie a anului poliţa de asigurare medicală obligatorie costul poliţei va constitul 5000 lei (4056 + 1100 (amendă)) + penalitate în mărime de 0,1% din suma restantă pentru fiecare zi de întîrziere).
Din contextul informaţiei suplimentare la scrisoare nu se inţelege de ce 4056+1100=5000 lei, și nu 5156 lei. Omul nevoiaş este pus în situaţia ca să fie dat afară din propria casă sau condamnat la închisoare cum s-a întîmplat în cazul bărbatului de la Ştefan Vodă.
Termenul de prescripţie pentru stingerea primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a penalităţilor aferente acestora este de 3 ani.
Sumele date vor fi încasate prin intermediul instanţei de judecată.
Sursa: http://riscanistiri.wordpress.com
Ar trebui o mai mare transparența în aplicarea acestei legi . De pildă personal nu am apelat Slavă Domnului la servicile medicilor. Dar ar trebui în lege să fie scris că eu am dreptul să obțin informația la DORINȚĂ cît am alocat în acest fond, cîte mijloace financiare am folosit. De asemenea e necesar ca de aceste mijloace nefolosite să fie transferate descendenților. Ar trebui mai multe emisiuni RV si TV și de explicat rolul si respectarea acestor legi Se cere un nou proiect de lege, discutat public fiindca actualul e din timpul guvernarii PCRM Uneori mi se pare că sunt aplicate doar legile care au scopul de a PENALIZA si nu de a preveni diverse infractiuni, de a ajuta omul simplu
Un avocat profesional cauta citeva cazuri practice pentru ai reprezenta in judecata pe persoanele ce sunt amendate pentru neachitarea politei medicale. Rugam daca cunoasteti astfel de cazuri sa dati de stire la telefonul redactiei aparatorul 0 683 683 54.
Doamne ajuta.