Poliţiştii din Melbourne pot intra acum în case fără mandat, după ce 11 oameni au murit de Covid – Australia, asta-i nebunie, nu democraţie
Cel de-al doilea oraş ca mărime din Australia este acum obiectul celor mai drastice măsuri anti Covid-19 de pe planetă, şi totul a plecat de la 11 decese în plus.
Un total de 147 de oameni şi-au pierdut viaţa de coronavirus în Victoria, făcând-o fără îndoială, cea mai greu lovită zonă din Australia, care are 232 de decese la activ. Totuşi, la nivel internaţional, acestea sunt cifre mult mai mici, chiar ajustându-le după populaţie.
Recent, guvernul Victoriei a mărit numărul de teste efectuate, şi, în mod previzibil, s-a confruntat cu o creştere a numărului de cazuri. Au descoperit 671 de noi cazuri de coronavirus duminică şi în mod trist, 11 noi decese. Asta e o creştere de la 295 de noi cazuri miercurea trecută, dar o scădere de la 723 vineri.
Această creştere l-a făcut pe Andrews să impună o serie de restricţii asupra vieţilor a cinci milioane de oameni ce trăiesc în Melbourne care ar fi părut dure în Berlinul de est al anului 1950. Principalele măsuri disperate ale lui Dan sunt:
- O stare de alertă de şase săptămâni de la 8 seara la 5 dimineaţa în întreaga zonă metropolitană Melbourne, cu singurele excepţii mersul la lucru, motive medicale şi oferirea de îngrijire.
- În afara acestor ore, singurele motive de părăsire a locuinţei sunt: cumpărături alimentare şi de strictă necesitate şi oferirea de îngrijire, exerciţii zilnice şi munca.
- Exerciţiile zilnice se pot face doar pe o rază de 5 km de locuinţă, nu pot dura mai mult de o oră şi nu poţi fi însoţit de mai mult de o persoană.
- Nu poţi cumpăra mai mult de două articole identice de strictă necesitate, incluzând ziare, carne, legume, peşte şi hârtie igienică.
- Masca este obligatorie afară în tot statul.
Toate aceste măsuri sunt extraordinare, dar piesa de rezistenţă este că acum poliţia poate intra în case fără mandat ori permisiune. Asta e o uimitoare violare a libertăţilor civile. Poliţiştii n-ar trebui lăsaţi să solicite pătrunderea pe o proprietate fără motiv. Ei n-ar trebui să facă asta pe motiv de “sănătate publică” deoarece media de vârstă a celor decedaţi de (sau cu) Covid-19 este exact aceeaşi vârstă cu speranţa de viaţă naţională – adică 82 de ani.
Motivul pentru care poliţiştii au acum aceste puteri draconice este că starea din Melbourne a fost schimbată de la “stare de urgenţă” la “stare de dezastru.” Ultima dată când a fost declarată stare de dezastru a fost în ianuarie anul acesta când o mare parte din ţară a luat foc literalmente. Cum poate un incendiu care a distrus 1,2 milioane de hectare şi cel puţin 200 de locuinţe să ridice acelaşi grad de alertă ca moartea, e adevărat supărătoare, a 11 rezidenţi ai unor aziluri, toţi de peste 70 de ani, iar unul de peste 100? Astfel de morţi sunt fără îndoială tragice pentru prietenii şi familiile celor decedaţi, dar nu sunt o cauză normală pentru acţiunea guvernului, nemaivorbind de arestarea la domiciliu a întregului oraş.
Australia are o reputaţie de loc fără griji, “unde urşii fac iureş iar oamenii vomită” sunt versurile imortale ale eroilor muzicali Men at Work. În timp ce, după experienţa mea, acesta este un adevăr cert al oamenilor, guvernele, atât cel de stat cât şi cel federal, pot fi extraordinar de stricte. Oricine a zburat vreodată acolo, va fi familiar cu îngrijorarea monumentală a acelui landing card ce arată dacă ai fost în ultima lună la mai puţin de 50 de picioare (15 metri) de un animal sau dacă, dintr-un motiv stupid, încerci să aduci cu tine pământ în ţară. Dar chiar şi după standardele lor, măsurile sunt extreme.
Luaţi de exemplu această declaraţie de comandant de stat, scuze, am vrut să spun premier, Andrews. În timp ce le aducea noile restricţii, le-a spus victorienilor: „Nu aveţi literalmente niciun motiv de a vă părăsi locuinţa, iar dacă aţi părăsit-o şi nu aţi fost găsiţi acolo, vă va fi foarte greu să convingeţi poliţia din Victoria că aţi avut un motiv legal.”
Cum poate un politician dintr-o ţară liberă măcar să conceapă un astfel de anunţ? Într-o ţară liberă nu ai nevoie de un motiv pentru a-ţi părăsi locuinţa, poţi ieşi afară, asta înseamnă libertatea. Ca şi cum n-ar fi destul că nu poţi ieşi afară fără botniţă şi fără un “motiv legal” sub acest regim nu poţi nici măcar rămâne în casă fără să fii molestat de poliţişti, ei pot apărea oricând să se asigure că nu i-ai invitat pe Bruce şi pe Sheila din apartamentul vecin la un pahar. Una peste alta, boala asta nu e chiar atât de fatală.
Punând cifrele în perspectivă, un număr total de 221 de oameni din Australia au murit de Covid-19 până acum. În 2019, 1 146 de oameni au murit pe şosele, asta echivalează cu aproape trei morţi pe zi şi face şofatul statistic de 5 ori mai fatal decât coronavirus. Sigur, după logica de cap-de-tablă a dictatorului din Victoria, asta înseamnă că maşinile ar trebui interzise imediat? Până la urmă, oamenii tot mor.
Decizia pare şi mai nebunească dacă te uiţi la statistica din 2019. Anul trecut, mai mult de 310 000 de australieni au fost spitalizaţi pentru gripă şi peste 900 au murit. După toate calculele, asta face gripa o ameninţare mai mare ca Covid-19, dar poliţia n-a primit puteri ca a celor de la STASI în timpul sezonului de gripă. Milioane de oameni n-au fost ţintuiţi în case şi ameninţaţi cu amenzi de 5 000 de dolari AUS pentru că n-au avut un motiv bun de a părăsi locuinţa.
De departe (distanţă socială), această reacţie a lui Daniel Andrews şi a statului Victoria trebuie că este una dintre cele mai extreme din lume şi pare a se fi născut mai degrabă din panică decât din îngrijorarea pentru sănătatea publică. Victoria, şi Melbourne în particular, are cota cea mai mare de Covid-19 din Australia, asta e adevărat, dar tot e puţin, cu rată a mortalităţii şi mai redusă. Guvernul nu trebuie să se panicheze, iar oficialii ar trebui să fie îngrijoraţi mult mai mult de abolirea libertăţilor, indiferent de motivul din spatele măsurilor.
In special atunci când acele motive sunt susţinute de fapte cum ar fi că 4 milioane de teste s-au efectuat în Australia, cu mai puţin de un procent pozitive.
Sursa: https://www.rt.com/op-ed/497095-melbourne-australia-covid-lockdown/?utm_source=Newsletter&utm_medium=Email&utm_campaign=Email
Traducerea: Costin Ştirbu