
Mateusz Morawiecki speră ca tinerii polonezi educați, care trăiesc în prezent în Marea Britanie, vor fi aduși acasă pentru a susține economia poloneză și vor investi bani, devenind antreprenori, scrie evz.ro
Cu cât mai multe talente pentru afaceri se întorc acasă, cu atât mai mult economia Poloniei se poate maturiza mai repede și poate concura cu Occidentul, scrie Politico.
Deja, ca ministru al Finanțelor și al Dezvoltării, înainte și după referendumul pentru Brexit, Morawiecki a folosit capacitatea digitală extinsă a Poloniei pentru a atrage bănci importante, precum Goldman Sachs și J.P. Morgan, care să-și deschidă birouri la Varșovia.
Polonia se află printre primele țări din UE, după Marea Britanie, Franța și Germania, când este vorba despre rețeaua sa de absolvenți de IT, potrivit unui raport recent al firmei McKinsey & Company.
În ciuda problemelor provocate de Brexit, viața confortabilă și salariile din Londra, dar și măsurile luate de guvernul polonez îi rețin pe cetățeni în Mare Britanie, în special pe specialiștii care guvernul ar vrea să se întoarcă: bancheri de nivel înalt, directori executivi, manageri.
Imaginea internațională a Poloniei rămâne cea a unei țări profund catolice, conservatoare, condusă de partidul Lege și Justiție, care a făcut reforme controversate în plan judiciar. Critica intensă a UE la adresa schimbărilor din justiție, care ar putea culmina cu sancțiuni, a înrăutățit această imagine în afara granițelor, precizează sursa citată.
Pentru polonezii progresiști, dornici să facă afaceri, ca și pentru străini, s-ar putea ca Varșovia să nu mai fie atât de atrăgătoare. „Majoritatea oamenilor aici, în Londra, spun încă: „Nu ne mutăm. Aici este locul nostru”, a declarat Marcin Zientek, un antreprenor polonez, șeful unei firme de consultanță din Londra, Zientek Global.
Campania polonezilor
Morawiecki, fost șef de operațiuni al Băncii Santander din Polonia, reprezintă un nou început – vorbește fluent germană și engleză și poate manipula lideri globali de business, în timp ce rămâne loial liniei partidului.
Ca ministru de Finanțe, Morawiecki a pus în practică noi programe de finanțare, precum Start in Poland, pentru a încuraja inovația digitală și a sprijini incubatoarele de afaceri. Premierul polonez a vizitat Londra de mai multe ori, inclusiv în această vară, și va merge la Washington în toamnă.
Michael Dembinski, consilierul șef al Camerei de Comerț Britanico-Poloneză, a declarat că mulți dintre membri organizației au fost impresionați de abordarea pragmatică a lui Morawiecki, în ceea ce privește taxele și comunitatea de afaceri. „Știe ce face”, a conchis el.
Coform Departamentului de Stat al SUA, Polonia este unul dintre cele mai sigure state din Europa; primește fonduri europene pentru infrastructur – inclusiv pentru autostrăzi și drumuri publice – transformând țara în una dintre cele mai moderne și bine conectate de pe continent.
Are companii hi-tech, pe care le-a atras înainte de Brexit, de pildă Google, în 2015, a dechis un campus pentru startup-uri în Varșovia. Guvernul polonez speră că toate aceste lucruri, combinate cu competiția pentru joburi, chirii foarte mari și semne de întrebare privind drepturile cetățenilor din UE în Marea Britanie, vor ajuta Polonia în recrutarea de talente.
Emigrația spre Vest
Totuși, s-ar putea să nu fie suficient. Polonezii talentați din Marea Britanie par mai degrabă dornici să plece la Berlin sau Amsterdam, dacă vor pleca.
După aderarea la UE, în 2004, un milion de polonezi, circa 5% din populație, au plecat în străinătate, majoritatea în Marea Britanie.
Conform estimărilor UIniunii Antreprenorilor și Angajaților, Polonia ar avea nevoie de circa 5 milioane de lucrători în plus, pentru a susține creșterea economică. Bănci și companii multinaționale și-au mutat birourile în orașele mari din Polonia, sub guvernele anterioare, dar nu există suficienți oameni care să ocupe pozițiile necesare.
„Există o cerere prea mare de talente”, spune Andrew Gauvin, care conduce propria companie de IT, Freeport Metrics.
În Polonia au ajuns, în ultimii cinci ani, mai mult de 500.000 de imigranți ucraineni, care caută oportunități mai bune, într-o țară membră UE. Inițial, au avut locuri de muncă în construcții și agricultură, dar acum urcă pe scara specializărilor, la fel cum au făcut polonezii când s-au mutat în Vest, după 2004.
Ucrainenii nu pot acoperi, însă, toate nevoile pieței. „Avem nevoie de oameni cu pregătire, avem nevoie de cineva care nu este proaspăt absolvent, ci are 10-15 ani de experiență”, a explicat Paweł Panczyj, directorul asociației pentru servicii de business ABSL, care reprezintă Google, Deloitte și Orange, printre alții.