Hotărâre importantă: Polonia recunoaște dreptul la viață al copiilor nenăscuți cu dizabilități

Rezumat:

• Curtea Constituțională decide că avortul încalcă dreptul la viață al copiilor nenăscuți cu dizabilități

• ADF International a intervenit pentru a aduce dovezi clare din dreptul internațional pentru protecția dreptului la viață

Varșovia (23 octombrie 2020) – Instanța Supremă din Polonia a confirmat, ieri, dreptul la viață al copiilor nenăscuți cu dizabilități. Curtea Instituțională a Poloniei a decis că avorturile copiilor nenăscuți bazate pe posibilitatea unei dizabilități, încalcă dreptul la viață protejat de articolul 38 din Constituția Poloneză.

Organizația globală pentru drepturile omului ADF International a intervenit pentru a evidenția regulile clare, din legea internațională, care protejează copiii nenăscuți, inclusiv pe cei cu dizabilități. Acesta a argumentat că avortul făcut în urma unei ecografii care a depistat posibilitatea unei dizabilități încalcă obligațiile unei țări potrivit legii internaționale.

Citeşte şi:  Principala cauză a morții în anul 2018 a fost avortul: peste 42 de milioane de vieți curmate la nivel mondial

„Fiecare viață umană este prețioasă. Drepturile omului protejează membrii familiei umane, indiferent de vârsta sau abilitățile lor. Ne bucurăm de această decizie a Poloniei care recunoaște că legea avortului discriminează persoanele cu dizabilități și permite cadrelor medicale să pună capăt vieții unui copil în momentul în care el nici nu se încadrează în profilul «normal» a ceea ce unii consideră «sănătos sau de dorit».

Ca societate, interzicem discriminarea bazată pe dizabilitate. Acest lucru ar trebui să fie valabil și pentru bebelușii din pântec. Este încurajator să vedem dreptul la viață protejat în acest mod de un membru UE”, a declarat Robert Clarke, director adjunct al ADF International.

Citeşte şi:  Liderul partidului polonez de guvernământ cere măsuri împotriva marșurilor gay

Eliminarea sistematică a bebelușilor cu dizabilități

Într-un comunicat de presă al Curții Constituționale, publicat înaintea deciziilor scrise în mod oficial, Tribunalul a declarat că „copilul nenăscut, ca ființă umană îndreptățită la o demnitate inerentă și inalienabilă, este un individ care are dreptul la viață, iar sistemul juridic trebuie să garanteze protecția cuvenită acestui drept necesar”.

De asemenea, Tribunalul a cerut guvernului revizuirea nivelul de sprijin care se acordă părinților. Hotărârea va intra în vigoare atunci când legea va fi publicată oficial, săptămâna următoare.

Citeşte şi:  O înțelegere care nu iese niciodată bine pentru cei în cauza: Oameni care au făcut PACT CU DIAVOLUL

Mai mult de o tremie din avorturile efectuate în Polonia, pe baza un potențial handicap, sunt din cauza diagnosticului de sindrom Down. La nivel global, peste 90% dintre copiii nenăscuți diagnosticați cu sindromul Down sunt avortați.

Testul de sânge prenatal „non-invaziv” ajută facilitează identificarea copiilor cu sindromul Down. Acest test este puternic promovat în întreaga lume. Multe guverne au introdus testul în ciuda directivelor date de OMS în 1968, care afirmă că screeningul, la nivelul întregii populații, este „acceptabil” numai dacă este disponibil un „tratament pentru pacienții cu afecțiunea respectivă.”

Sursa: https://adfinternational.org/news/landmark-ruling-poland-recognizes-the-right-to-life-of-unborn-children-with-disabilities/