Oamenii au o atitudine negativă faţă de organismele modificate genetic (OMG)
Chişinăuienii se tem de extinderea prezenţei produselor ce conţin OMG , ce nu sînt marcate. „Este o crimă faţă de populaţie, a fondului nostru genetic şi faţă ce viitoarele generaţii. Cel mai rău este că producătorii ascund deseori că produsele lor conţin OMG. Nu pot numi cazuri concrete printre cunoscuţii mei, dar eu fac concluzii din statistici. În ultimii ani s-au înteţit cazurile cînd copii, care nu au atins vîrsta adolescenţei, suferă de maladii serioase, inclusiv ale sistemului digestiv, cardiovascular etc. Trebuie să informăm părinţii, altfel, copiii se vor confrunta cu probleme serioase”, a menţionat una dintre respondente pentru Noi.md.
Practic toţi bărbaţii, chestionaţi de echipa de filmare de la Noi.md, au făcut trimiteri la studii ştiinţifice, ce denotă impactul negativ al produselor ce conţin OMG asupra organismului omului. „Nu doar un savant cu autoritate a constatat că componentele OMF conduc la modificarea organismelor vii, dar nu în bine. Omul se transformă într-un fel de mutant. Argumentele despre beneficiile componentelor OMG în agricultură pot fi combătute uşor. Poate ele şi fac culturile agricole mai rezistente. Dar ele modifică structura plantelor, ceea ce afectează calităţile lor alimentare, iar proprietăţile benefice dispar”, a menţionat unul dintre respondenţi, într-un interviu pentru noi.md
Totodată, experţii îşi exprimă preocuparea în legătură cu majorarea cantităţii de culturi, ce conţin OMG în agricultura Moldovei. Astfel, ecologistul Ilia Trombiţkii a declarat într-un interviu pentru noi.md că culturile modificate genetic au proprietăţi alergene şi toxice, ce dăunează sănătăţii omului. Totodată, potrivit lui, se creează un risc sporit pentru întreaga industrie agricolă din Moldova.