Credincioșii ortodocși din Grecia și-au exprimat nemulțumirea față de inițiativele ecumenice ale ereziarhului Bartolomeu, organizând o acțiune de protest pe 23 noiembrie 2024, în Atena. Principalul motiv al protestului este decizia de a stabili un calendar comun pentru celebrarea Paștelui cu papistașii începând din 2025.

Proteste în Grecia. Ortodocșii NU vor sărbătorirea Învierii Domnului împreuna cu catolicii

Proteste în Grecia. Ortodocșii NU vor sărbătorirea Învierii Domnului împreuna cu catolicii

Protestul credincioșilor din Salonic și Atena

Credincioșii din Salonic s-au mobilizat pentru a participa la protestul care a avut loc la ora 16:00, în fața clădirii Mitropoliei Peristeri, unde ereziarhul Bartolomeu a avut programată o vizită oficială. Organizatorii evenimentului, reuniți în cadrul unui Comitet de Coordonare, au transmis un mesaj ferm în care condamnă acțiunile ecumenice și „schismatice” ale liderului de la Fanar.

Citeşte şi:  O manastire ortodoxa din SUA a renuntat la pomenirea conducatorilor tarii

Nemulțumiri legate de sărbătorirea comună a Paștelui

Unul dintre principalele puncte de contestare este decizia privind sărbătorirea comună a Paștelui de către ortodocși și papistași începând cu anul 2025. Credincioșii consideră această măsură o abatere de la tradiția Bisericii Ortodoxe.

„Dorim să ne exprimăm nemulțumirea față de acțiunile ecumenice și schismatice ale Patriarhului Bartolomeu, în special față de stabilirea sărbătoririi comune a Paștelui cu papistașii,” se arată în declarația Comitetului de Coordonare.

Citeşte şi:  Anaxios! Ereziarhul Elpidofor îi compară cu antisemiții și naziștii pe episcopii greci care se opun legii căsătoriilor homosexuale

Tensiuni în Biserica Ortodoxă

Inițiativele ecumenice ale ereziarhului Bartolomeu au generat controverse și diviziuni în rândul ortodocșilor. Decizia de a sincroniza data Paștelui cu papistașii este percepută de unii ca o apropiere de tradițiile occidentale, în detrimentul păstrării identității ortodoxe.

Protestele organizate la Atena subliniază rezistența unor comunități ortodoxe față de aceste schimbări și ridică întrebări despre viitorul relațiilor interconfesionale. De asemenea, acestea evidențiază o preocupare mai largă pentru păstrarea tradiției și independenței Bisericii Ortodoxe.

Citeşte şi:  APOSTAZIA UNIVERSALĂ... Biserica Atenei este din ce în ce mai aproape de a merge în întâmpinarea homosexualilor

Sursa: https://eeod.gr/news/82575-sygkntrosi-diamartyras-stin-ier-mitrpoli-peristerou