În luna iulie a anului curent, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a supus dezbaterilor publice proiectul care prevede introducerea vaccinului contra virusului papiloma uman în Calendarul național de imunizări din 2019. Potrivit instituției, vaccinul anti HPV a început să fie administrat opțional în Republica Moldova în cadrul unui proiect demarat în luna mai, anul trecut. Autoritățile din sănătate au anunțat anterior despre procurarea a 40 de mii de doze de vaccin, cu 4,5 dolari doza, pentru a continua în 2019 campania de vaccinare a fetelor.
La 30 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții a trei organizații nonguvernamentale au solicitat premierului Maia Sandu și ministrului sănătății, muncii și protecției sociale, Ala Nemerenco, să renunțe la promovarea vaccinării obligatorii a fetelor de zece ani cu vaccinul tetravalent Gardasil, contra virusului papiloma uman (HPV), pentru prevenirea cancerului de col uterin.
Reamintim că, în cadrul conferinței, Elena Bîtcă, de la Mișcarea Juriștilor Ortodocși, a spus că solicitarea este să se revină la situația inițială, când vaccinul Gardasil nu era administrat obligatoriu, ci la solicitare. „Dacă există părinți care doresc să administreze acest vaccin copiilor lor, să o facă”, a spus Elena Bîtcă, invocând dreptul părinților de a decide în privința creșterii și educării propriilor copii.
Președinta Centrului independent de informare, Natalia Şalari, a remarcat că vaccinul acoperă doar patru tulpini ale virusului, dar ele sunt mult mai multe și astfel femeile nu sunt protejate de boală chiar dacă își administrează vaccinul. Pe de altă parte, studii internaționale arată că preparatul Gardasil generează multiple reacții adverse grave, așa ca infertilitate, cazuri de dizabilitate și chiar decese.
Alexandru Covalschii, reprezentant al Asociației Obștești Planeta Curată, a declarat că populația nu este informată obiectiv privind efectele și posibilele reacții adverse ale acestui vaccin. Autoritățile se feresc să comunice că unele state, cum ar fi Japonia, au renunțat la vaccinarea cu Gardasil din cauza complicațiilor atestate.
La data de 17 septembrie 2019, Ministerul Sănătății, Muncii și a Protecției Sociale a venit cu o reacție la Adresarea organizațiilor. Respectiv, acesta a declarat că, la moment, vaccinarea anti HPV este doar recomandată.
Mai jos puteţi analiza răspunsul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi a Protecţiei sociale la Adresarea împotriva vaccinului Gardasil: