Ne-am obişnuit să credem că apa este un izvor de viaţă. Dar nu este întotdeauna aşa. Şi pe Terra există multe dovezi în acest sens.
Iată, de exemplu, patru dintre cele mai periculoase ape în care ar fi mai bine să nu vă scăldaţi în această vară.
În Spania, în Munţii Sierra Morena din Andaluzia, curge râul Rio Tinto denumit şi Râul Roşu şi pe care localnicii îl consideră aducător de moarte. În aceste locuri încă din timpuri străvechi s-au extras metale valoroase. Ibericii şi tartesienii au început să exploateze râul în anul 3000 î.Hr., urmați fiind de fenicieni, greci, romani, vizigoți și mauri. Ei extrăgeau aur, argint, cupru şi fier. Drept urmare, Rio Tinto s-a transformat dintr-un râu de munte cristalin într-o apă acidă, care are o concentraţie asemănătoare cu a oţetului de vin şi a sucului de lămâie. Rio Tinto este un loc de pescuit la fel de „bun” ca şi Lacul Morţii din Sicilia.
Lacul Morţii din Sicilia este considerat unul dintre cele mai otrăvitoare şi periculoase de pe Terra. Compoziţia sa chimică include o cantitate record de acid sulfuric, care pătrunde permanent în el din două izvoare subterane. Lacul este considerat obiectiv turistic. De o popularitate deosebită în rândul turiştilor se bucură povestea despre mafia siciliană, care ar fi folosit lacul în scopuri criminale. Este greu de spus dacă este real sau nu. În orice caz, aciditatea puternică a lacului ucide orice organism viu. De aceea, în aceste locuri nu sunt nici animale, nici păsări, nici, bineînţeles, peşti.
La fel cum nu sunt nici în zona Lacului de Cerneală din apropiere de oraşul algerian Sidi-Bel-Abbes. Este una dintre cele mai uimitoare ape din lume, deoarece constă din adevărate cerneli de scris, care se vând cu succes atât în Orientul Mijlociu, cât şi în Europa. În decursul multor secole s-au vehiculat diferite legende legate de acest lac. Mult timp, oamenii de ştiinţă nu au putut să înţeleagă cauza formării cernelii. După cum s-a aflat recent, totul constă în compoziţia râurilor care se varsă în lac. Unul conţine o cantitate uriaşă de fier, iar altul – compuşi organici, care combinaţi dau o cerneală excelentă.
Aflat la graniţa dintre Kenya şi Tanzania, Lacul Natron este unul dintre cele mai interesante ape de pe Terra, cunoscut şi sub numele de „lacul de piatră”. Lacul Natron a fost numit astfel pentru că bazinul său adăpostește un amestec natural de substanțe, care poartă chiar denumirea de natron (carbonat de sodiu decahidrat, Na2CO3x10H20), un „coctail” utilizat în antichitate de către egipteni, la ritualurile de mumificare, această substanță a ajuns aici din cauza erupțiilor vulcanice acumulată din apropiere. Temperatura lacului poate ajunge la 60° C, iar alcalinitatea poate ajunge la un ph de 9,5 – 11, drept urmare se creează toate condiţiile pentru a se transforma în piatră orice ajunge în el. De aceea, animalele se străduiesc să ocolească acest loc, altfel în apele Lacului Natron îi aşteaptă moartea necruţătoare. Însă nu pentru toţi lacul este aducător de moarte. În Lacul Natron trăiesc şi se înmulţesc două specii endemice de peşti, care nu se tem de nivelul nivelul critic de alcalinitate din apă.