harta-ucraina-moldovaProdusele lactate, carnea și cimentul vor fi excluse din comerțul liber cu Ucraina, potrivit unei hotărîri de Guvern elaborate de Ministerul Economiei. Documentul prevede aplicarea taxelor vamale în regimul de comerț cu țările CSI, pînă la 31 decembrie 2016, informează MOLDPRES.

Prin introducerea taxelor vamale autoritățile încearcă să protejeze piața internă de importurile masive de lactate din Ucraina, care, potrivit statisticilor vamale, au crescut cu 15 la sută. Proiectul a fost elaborat ca urmare a solicitărilor procesatorilor de lactate și carne, care acuză concurenţă neloială, cu care sînt nevoiţi să se confrunte.

Citeşte şi:  Legea a intrat în vigoare.Termen nelimitat pentru mașinile cu numere străine în Moldova

Proiectul de hotărîre a trecut etapa de avizare la autoritățile publice și săptămîna viitoare va fi înaintat Guvernului spre aprobare, anunță Ministerul Economiei. Totodată, la sfîrșitul lunii martie, în cadrul ministerului este planificată o întrevedere la nivel de experți cu reprezentanții părții ucrainene pe marginea acestui subiect.

Premierul Pavel Filip a solicitat astăzi în ședință de Guvern ministrului Economiei, Octavian Calmîc, să supună suplimentar consultării acest subiect ”astfel încît să putem să asigurăm, pe de o parte, protecția producătorului, dar, pe de altă parte, și o concurență absolut loială pe piață, pentru ca eliminarea importurilor să nu ducă la o majorare de preț”.

Citeşte şi:  Autoritățile vor monitoriza moldovenii care nu s-au vaccinat împotriva COVID printr-o aplicație mobilă

La începutul săptămînii curente, fermierii au acuzat Guvernul că tergiversează introducerea unor taxe vamale de protejare a pieţei interne de la importul cărnii de pasăre şi unor produse lactate din Ucraina. „După introducerea embargoului la importul produselor agroalimentare din Ucraina în Federația Rusă, producătorii ucraineni au început şi mai activ să pătrundă pe piaţa noastră. Recent au fost acreditate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor cîteva zeci de companii din ţara vecină, care deja fac importuri masive de carne şi lapte în Moldova”, a declarat Alexandru Slusari, președintele UniAgroProtect.

Citeşte şi:  VIITOR SUMBRU! Satele din Moldova vor rămâne fără 130.000 de locuitori în următorii ani

Producţia importată din Ucraina este mai ieftină decît cea autohtonă. Fermierii afirmă că Republica Moldova riscă să piardă mai multe întreprinderi avicole şi fabricile de lactate.

Sursa: moldpres.md