Selectați Pagina

Republica Moldova: Urmează să avem o bază unică de date medicale

Republica Moldova: Urmează să avem o bază unică de date medicale

Cele 40 de registre electronice medicale și 14 sisteme informaționale medicale, existente în prezent în Republica Moldova, urmează să fie coagulate într-o bază unică de date medicale. Un anunț în acest sens a fost făcut de Consiliului Economic pe lângă prim-ministru.

registru electronic medical

Republica Moldova: Urmează să avem o bază unică de date medicale

Acum, registrele și sistemele existente sunt gestionate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Casa Națională de Asigurări Sociale, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Agenția Medicamentului. Potrivit autorităților, problema e că toate aceste sisteme și registre nu sunt interoperabile. Adică fiecare din aceste instituții are baza sa de date, la care nu are acces o altă instituție.

Citeşte şi:  Piața Republicii Moldova abundă în produse modificate genetic, iar autorităţile nu fac nimic în acest sens

Crearea acestei baze este imperativă pentru că ar interconecta toate datele într-un sigur loc, la care ar avea acces toți actorii din sistemul de sănătate din Moldova. În prezent, multitudinea de registre și sisteme informaționale generează suprapuneri de colectare a datelor, însăși procesul de stocare a informației este ineficient, inclusiv din lipsă de personal calificat în domeniu.

Citeşte şi:  Legea care interzice pungile de plastic a intrat în vigoare, dar agenţii economici nu pot fi controlați dacă respectă legea

În context, reprezentanții sectorului asociativ de faceri din Moldova optează pentru elaborarea în Moldova a unei strategii de e-Sănătate.

Aceasta ar permite determinarea unei viziuni clare despre nevoile de transformare prin digitizare în sistemul sănătății din țară, dar și termenii în care acestea trebuie să se producă.

Printre priorități ar fi implementarea Dosarului Electronic al Pacientului – un concept de colectare electronică centralizată a oricăror informaţii de interacţiune a cetăţeanului cu sectorul sănătăţii.

Citeşte şi:  Avem cu ce ne lăuda: În Chişinău va fi construit un nou penitenciar!

Acest lucru ar permite schimbul de date a pacienţilor între toate instituţiile de asistenţă medicală şi înregistrarea oricărei interacțiuni al cetăţeanului cu sistemul sănătăţii.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Decizia de publicare a opiniilor dvs ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *