Tehnologia ne va transforma, pe mulţi dintre noi în şomeri. În următorii 15-20 de ani, roboţii vor prelua multe din sarcinile unor funcţionari bancari sau angajaţi care fac muncă administrativă. E predicţia unuia dintre cei mai mari economişti ai lumii: Charles Handy, exprimată într-un interviu în exclusivitate, pentru Telejurnal. „Viitorul stă în mâinile celor care vor şti să fie creativi”, mai spune economistul.
Computerele pot procesa informaţii, plăti facturi şi cumpărături. Asta vedem deja în viaţa de zi cu zi. Suntem înconjuraţi de tehnologie. Telefoane, tablete, laptop-uri. Toate fac lucruri pentru, şi în locul nostru. Iar viitorul este deja clar, crede unul dintre cei mai mari economişti ai lumii, britanicul Charles Handy, care a studiat zeci de ani evoluţiile de pe piaţa muncii.
„Cabinetele de avocatură vor dispărea, vor fi câţiva avocaţi inteligenţi, restul va fi făcut de catre masinarii. Băncile – probabil, în 10 ani, nici nu vom mai avea nevoie de bănci. Şi, probabil, angajaţii acelor bănci nu vor mai avea ce să facă” – spune economistul şi filosoful Charles Handy.
Schimbarea a început deja, o spun şi alţi experţi.
Formula este aceeaşi, indiferent de domeniul de activitate despre care vorbim.
Oamenii, în schimb, vor avea o misiune pe care computerele nu au cum să o preia.
„Vom avea nevoie de oameni care să creeze. Micile afaceri individuale vor cunoaste o mare dezvoltare”, spune Charles Handy.
O analiză similară privind evoluţia pieţei muncii a fost făcută şi de către cercetătorii de la Universitatea Oxford. Ei au ajuns la concluzia că, în următorii 20 de ani, 47 la sută din job-urile actuale vor dispărea.
stiri.tvr.ro