Aproape 50% din laptele de pe piata este contrafacut pentru a se obtine profituri consistente, iar 80% nu respecta normele legale, sustine ANPC, potrivit evz.ro

In medie, un roman bea zilnic 200 de ml de lapte. Pentru copii este esential pentru a-si dezvolta sistemul osos.

Analize de laborator comandate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) au scos la iveala faptul ca piata romaneasca de lapte are grave probleme.

Mai exact, 45% din laptele trimis la laborator pentru analize a fost gasit neconform. Sare, untura de porc, seu, uleiuri vegetale, aditivi, faina, lapte praf , toate se gasesc din plin in laptele din comert.

Conform datelor puse la dispozitie de ANPC, in cadrul unui control national privind laptele de consum s-a depistat ca 80% dintre produsele controlate nu respecta normele legale – au continut gresit, eticheta este eronata, depozitarea improprie etc.

„E greu de rezistat tentatiei de a scoate un ban in plus”

Aproape toate metodele de falsificare descoperite pleaca de la folosirea apei tratata cu aditivi si cu alte substante.

„Din zece litri de lapte, daca se adauga unul de apa se obtin 11 litri de produs care vor fi vanduti, deci un profit mai mare. La cantitati de cateva tone, profitul scos cu apa este foarte mare. Prin urmare, e greu de rezistat tentatiei de a scoate un ban in plus”, ne spune Cristina Parfene, inginer in domeniul industriei de procesare a lactatelor.

Citeşte şi:  Moldova va interzice importul în țară a produselor lactate din Ucraina cu etichetare ce nu corespunde noilor cerințe

Cum se poate recunoaste laptele contrafacut? Daca produsul se dilueaza cu cantitati mari de apa, laptele devine mai apos cu nuante stravezii-albastrui, cu gust si miros nespecific.

Smantanirea este o alta cale prin care poate fi falsificat laptele. Aceasta este folosit mai intai la realizarea smantanii si apoi este vandut ca lapte proaspat.

Seu, untura de porc, adaos de amidon

Alte substante care se adauga sunt untura de porc, uleiuri vegetale si seu. Pentru stabilizarea grasimii adaugate in lapte se introduc si emulgatori. Aceasta metoda se foloseste pentru a se ascunde diluarea accentuata a produsului cu apa.

„Laptele contrafacut astfel poate fi depistat cand grasimea nelactata se separa sub anumite forme, iar mirosul si gustul sunt ale grasimii adaugate”, dezvaluie inginerul in domeniul industriei de procesare a lactatelor.

Pentru a masca diluarea sau smantanirea se mai foloseste sare, adaos de amidon (faina de grau sau alte materii). Acestea au rolul de a corecta densitatea. Laptele falsificat cu faina se poate verifica cu o picatura de tinctura de iod. Daca apare o pata albastra, laptele nu e autentic.

Citeşte şi:  În Republica Moldova moare industria laptelui; Vacile, pe cale de dispariție

„Diluarea este realizata atat de marii procesatori, care pot ascunde mai usor aceste falsuri cu ajutorul echipamentelor moderne, cat si de micii fermieri cand isi vand lapte direct la populatie sau la marii procesatori”, ne mai explica specialistul.

Laptele poate fi falsificat si cu amidon si faina de grau, deoarece acestea nu ii modifica insusirile senzoriale.

Alti conservanti utilizati: apa oxigenata, acidul benzoic sau acidul boric. Azotatii adaugati in lapte sunt foarte periculosi, mai ales pentru copii, extrem de sensibili la acest produs chimic. Odata ajunsi in organism, azotatii se transforma in tractul intestinal in azotiti, care sunt niste substante cu potential cancerigen, spun specialistii.

Metoda practica de depistare a laptelui falsificat

Pentru a vedea daca laptele este curat, se foloseste urmatoarea metoda, la indemana tuturor: Se ia un ac mai gros de cusut si se freaca bine, astfel incat sa fie complet curat. Se introduce in lapte si se scoate drept in sus. Daca laptele este curat, va ramane o picatura in varful acului. Daca nu ramane nimic, este semn ca laptele are apa. Laptele amestecat cu apa bate in albastrui. Cand se fierbe, prinde o pielita si nu face caimac.

Citeşte şi:  Sectorul zootehnic din Republica Moldova riscă să se ruineze

Metoda de verificare a compozitiei laptelului, cu iod

Pentru a afla daca laptele pe care il cumparam este ‘’doar lapte’’ si nu s-a adaugat apa cu faina in el, se foloseste urmatoarea metoda: Se pune intr-o lingura 1 picatura de tinctura de iod. Daca a fost adaugata faina, apare o pata albastra (iodura de potasiu).

„Orice produs falsificat nu este bun pentru sanatate”

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist in alimentatie, avertizeaza ca laptele contrafacut este o problema pentru sanatate.

„Orice substanta care in mod normal nu se afla intr-un produs natural nu ne face bine. Nici sarea, nici aditivii sau alte substante nu sunt benefice. Apar dureri de stomac, se produce hipertensiune arteriala si multe alte probleme care pe termen lung pot deveni grave.

Conform studiilor realizate de Institutul National de Statistica, fiecare roman consuma in medie putin peste sase litri de lapte in fiecare luna, 200 de ml pe zi.