
Iniţiativa Ministerului Educaţiei este privită cu rezerve atât de părinți, care sunt nevoiți să investească în noua tehnologie, cât și de specialiști, care întrevăd și anumite efecte negative. De exemplu, psihologii atrag atenţia asupra faptului că demersul ar trebui să funcţioneze complementar metodelor clasice de predare. „Tehnologia nu e bună sau rea în sine, depinde cum o folosim… Ea nu trebuie să interfereze cu abiliăţile copilului de a scrie frumos şi caligrafic sau de a rezolva aritmetică de bază. Dacă interferează, ne-am prăbuşit ca generaţie… „, a conchis dr. Daniel David, preşedintele Asociaţiei de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România, citat de Ziarul de Cluj.
Conform unui studiu realizat în SUA, noua eră digitală influenţează negativ viaţa de familie şi relaţiile dintre părinţi şi copii. Atât părinţii, cât şi copiii obişnuiesc să trimită e-mail-uri şi sms-uri sau să vorbească la telefon în timp ce servesc masa ori atunci când sunt în pat pentru a se odihni. Aproape jumătate dintre părinţi (49%) se tem că noile tehnologii consumă prea mult din timpul propriilor copii. Pe de altă parte, 21% dintre copii consideră că părinţii lor au „standarde duble” atunci când este vorba despre folosirea noilor tehnologii. Extinderea digitizării şi în şcoli, ar accentua aceste tendinţe şi chiar dependenţa de computer şi internet.
În opinia profesorului american, secretul succesului din educaţie constă nu în digitizare, ci în calitatea profesorilor. Această constatare este confirmată de țările de top în ceea ce privește educația, precum Finlanda și Coreea de Sud, unde cei mai buni absolvenți de facultate devin profesori. O consecință firească a acestei situații este că meseria de cadru didactic este respectată și bine recompensată. Adică, exact ceea ce lipsește mai ales sistemului de învăţământ românesc.
Dacă ţinem cont de faptul că la începutul anului şcolar curent zeci de unităţi de învăţământ din fiecare judeţ nu au obţinut avizul de funcţionare, putem concluziona că epoca manualelor digitale este ca o tichie de mărgăritar. Sunt numeroase şcoli fără apă potabilă, cu grupuri sanitare necorespunzătoare, aflate în interminabile reparaţii care obligă elevii să înveţe în spaţii improprii, fără a mai vorbi de lipsa sistemului de încălzire sau chiar de lipsa energiei electrice.
Oare conectarea la internet nu ar trebui precedată de conectarea autorităţilor şi factorilor decizionali la realitate prin rezolvarea problemelor „din sistem” înaintea celor „de sistem”? Se vorbeşte atât de mult despre egalitatea de şanse şi nediscriminare, dar atâţia copii merg încă zeci de kilometri pe jos pentru a ajunge la şcoală, fiindcă nu sunt bani pentru închirierea de microbuze. Oare tăvălugul digitizării nu va accentua „fiţele” acelor elevi obişnuiţi deja de prea mici cu gadgeturi de ultimă generaţie, în timp ce copiii săraci se vor adânci în frustrare şi nici unora, nici altora, nu le va sta gândul la şcoală, după cum o arată şi cele mai recente rezultate ale examinărilor naţionale?
Sursa: blogul Porunca Iubirii
Acest fenomen nu se întîmplă numai în România, dna Maia Sandu a început să desfășoare un concurs în țara și se vor alege 20 de școli unde se vor da tablete la clasele 7 si 10(pot fi incluse pe urmă si alte clase) ca clase experimentale de a folosi tableta in loc de manuale. Șila noi în țară merge spălare creierului copiilor încă din școală. Un protest din patrea părinților creștini ar fi ca copii lor să nu accespte aceste tablete. Să ne ajute Dumnezeu să avem putere de a lupta cu vrăjmașii