Creşterea porcilor în bătătură, reglementată de norme stricte: Nu mai avem voie să-i hrănim cu lături şi nici să-i ţinem în nămol, relatează Ziarul Unirea

Un act normativ, elaborat la nivelul ANSVSA și al Ministerului Agriculturii aflat la acest moment în stadiul de proiect vine să completeze ordinul deja în vigoare privind clasificarea exploatațiilor de suine în funcție de dimensiunea lor.

Printre prevederi importante am aminti că micilor crescători de porci – cu efective de cel mult 5 capete, nu li se mai permite să hrănească animalele cu resturi din bucătărie, dar nici să mai țină animale pentru reproducție, implicit nici creșterea masculilor nesterilizați nu va mai fi permisă. În noul ordin este definit termenul de ”biosecuritate” ca fiind ”complexul de măsuri organizatorice şi tehnice care sunt aplicate într-o exploataţie de suine pentru prevenirea introducerii, persistenţei şi răspândirii agenţilor patogeni, în scopul apărării sănătăţii animalelor şi a sănătăţii publice”.

Citeşte şi:  România: Angajatorul va acoperi facturile la utilități pentru angajații care lucrează de acasă

Nivelul I de biosecuritate este aplicabil crescătorilor cu efective între 1 și 5 porci și cuprinde următoarele reguli generale:

a) introducerea în registrul de exploataţie

b) asigurarea asistenţei sanitar-veterinare de către medicul veterinar de liberă practică

c) deţinerea suinelor în adăposturi împrejmuite, pardoseala să fie construită din materiale ușor de curățat și dezinfectat, fără posibilitatea de a veni în contact cu alte specii de animale, cu suine domestice din alte exploataţii sau cu porci mistreţi;

d) interzicerea hrănirii suinelor cu resturi de la bucătărie;

e) hrănirea suinelor cu nutrețuri vegetale este posibilă numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare;

Citeşte şi:  Coca-Cola produce anual milioane de tone de ambalaje din plastic, obţinînd profituri uriaşe, în timp ce lumea pur şi simplu se îneacă în deşeuri

f) folosirea așternutului vegetal este posibilă numai după trecerea unei perioade de cel puțin 90 de zile de la recoltare;

g) suinele deținute exclusiv pentru consumul familial trebuie să provină din exploatațiile autorizate/înregistrate sanitar veterinar; toate suinele de sex masculin din exploatație trebuie să fie obligatoriu sterilizate;

h) respectarea regulilor de igienă generală înainte și după efectuarea diverselor lucrări de întreținere și îngrijire, respectiv spălarea mâinilor și schimbarea încălțămintei și a hainelor; hainele și încălțămintea utilizate vor fi destinate exclusiv acestui scop;

i) animalele sacrificate pentru consumul familial vor fi examinate obligatoriu sanitarveterinar, iar examenul ante-mortem se va realiza cu cel mult 24 ore înaintea sacrificării, notificarea este în sarcina proprietarului

j) se interzice creșterea suinelor în extravilan, cu exceptia acelor locații înregistrate sanitar-veterinar;

Citeşte şi:  Calul Troian. Arabia Saudită oferă Germaniei 200 de moschei, una pentru fiecare 100 de refugiați găzduiți. În România se vor putea construi 60!

k) suinele se vor crește exclusiv pentru îngrășare în vederea consumului familial, nu și pentru reproducție.

În plus față de aceste prevederi, micii crescători și restul fermierilor care dețin efective de suine trebuie să deţină adăposturi pentru animale care să asigure condiţii minime de bunăstare prevăzute de reglementările legale în vigoare. Noile reglementări se află în acest moment la nivel de proiect finalizat și care urmează să fie făcut public de către ANSVSA și de către Ministerul Agriculturii, deopotrivă.

Ordinul cu noile reguli de biosecuritate trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a-și face efectele. Era imperios necesar pentru ca România să se alinieze planului european de eradicare a pestei porcine africane.