La data de 18 ianuarie 2023 a avut loc o nouă dezbatere publică organizată de Ministerul Afacerilor Interne cu privire la Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative privind evidenţa persoanelor, actele de identitate ale cetăţenilor români, precum şi actele de rezidenţă ale cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rezidenţi în România

Românii continuă lupta împotriva actelor de identitate electronice şi biometrice: Spuneți NU actelor de identitate electronice!

Românii continuă lupta împotriva actelor de identitate electronice şi biometrice: Spuneți NU actelor de identitate electronice!

În textul legii se prevedea posibilitatea persoanei de a opta pentru o „carte de identitate simplă”, dar într-un alt format, actualul format  ID 1, model 1997 nemaifiind disponibil după data de 31 decembrie 2023. Totodată, cu privire la noua carte de identitate simplă, se prevede :

  1. înlocuirea actualului tip de carte de identitate simplă cu un nou tip de carte de identitate simplă.
  2. noul tip de carte de identitate simplă are același format cu cartea de identitate electronică, producerea ambelor tipuri de acte fiind încredințată Imprimeriei Naționale, iar echipamentele și software-urile necesare pentru producerea acestora vor fi importate prin intermediul Imprimeriei Naționale, ca și suporturile – blank-urile care urmează a fi inscripționate. Atât componentele fizice cât și metoda de inscripționare vor fi preluate de Imprimeria Naționala prin contract.
  3. producerea cărții de identitate simple în noul format va conține în mod necesar elemente de noutate care constituie motivul pentru care inițiatorul dorește preschimbarea tuturor actelor de identitate deja emise și aflate în termenul de valabilitate. Acest element de noutate, prin comparare cu actualul format, este următorul: “date inscripționate prin tehnici speciale”. Se deduce că aceste date vor putea fi descifrate numai prin intermediul unor echipamente speciale, fără a fi aparente! (Sursa https://asociatialibertatearomanilor.ro/a-p-l-r-isi-exprima-ingrijorarea-cu-privire-la-faptul-ca-noul-act-de-identitate-simplu-este-doar-o-aparenta-si-nu-o-intentie-reala/ și https://asociatialibertatearomanilor.ro/scrisoare-la-proiectul-og-referitor-la-cartea-electronica-de-identitate/ )
  4. cetățenii români care vor avea cărți de identitate simple emise după 31 decembrie 2023 nu vor mai putea călători în afara țării.
Citeşte şi:  VANDALIZAREA bisericilor este LEGALĂ, apărarea lor se PEDEPSEȘTE

APLR atrage atenția asupra faptului că un număr însemnat de români din motive de conștiință și religie nu adera la procesul de transformare digitală preconizat, indiferent de gradul de simplificare al vieții lor.

Solicitarea APLR este ca persoanele care invocă motive de conştiinţă, securitate sau opinie să poată folosi actualele documente de identitate până la expirarea valabilităţii lor, iar după expirare să poată obţină în continuare acelaşi tip de cărţi de identitate neelectronice simple, în formatul actual ID 1, model 1997, care nu conţine informaţii ascunse sau codificate şi nici dispozitive de stocare a datelor.

Citeşte şi:  Românii vor avea identitate electronică în câțiva ani

Având în vedere că noile acte de identitate sunt impuse de  Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație, APLR solicită și reevaluarea acestui regulament european astfel încât cetățenii români care posedă un act de identitate simplu (în formatul actual) să își poată exercita dreptul la libera circulaţie (să poată călători în afara țării).

În aparență, nu suntem obligați să luăm actul de identitate electronic decât dacă vrem să călătorim în afara țării, dar dacă optăm pentru actul de identitate despre care se afirmă că e fără cip, ni se restrâng drepturile fundamentale garantate constituțional( dreptul de a circula liber, dreptul la acces la studii în străinătate, dreptul la acces la muncă în străinătate, dreptul la acces la servicii medicale în străinătate).

Citeşte şi:  Un activist a impus SCOATEREA CRUCII instalate în sediul Ministerului Afacerilor de Interne

APLR mai menționează în memoriul către MAI că securitatea digitală nu poate fi garantată de nimeni în mod absolut.

Atacurile cibernetice expun posesorii unui act de identitate electronic la furtul datelor personale ce pot fi folosite ulterior în scopuri ilegale.  Să nu uităm că Marea Britanie a avut experiența actelor de identitate electronice pe care ulterior le-a retras din cauza riscurilor mari legate de securizarea datelor. Iar în prezent Marea Britanie nu are nici un act de identitate oficial şi obligatoriu stabilit pentru populaţie, cetăţenii britanici legitimându-se, atunci când este nevoie, cu paşaportul sau permisul de conducere.

Alte ţări ale lumii în care cardul de identitate nu este obligatoriuAustria, Finlanda, Norvegia (nu are nici o formă de card), Suedia, Franţa, Islanda, Irlanda, Italia, Lituania, Japonia, Elveţia, Australia, Noua Zeelandă, Canada (ultimele trei fără nici o formă de card), SUA, ş.a. (Sursa: Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_national_identity_card_policies_by_country#Countries_with_compulsory_identity_cards )