O lege controversată privind crearea unui internet suveran, promulgată de președintele rus Vladimir Putin la începutul lunii mai și care permite statului rus să deconecteze țara de la rețelele de internet globale, a intrat recent în vigoare în Rusia.

Guvernul intenționează să creeze infrastructură pentru „un internet suveran”, prezentat ca o necesitate în combaterea atacurilor cibernetice efectuate din afara granițelor ruse, scrie jurnal.md.

Citeşte şi:  Lumea în care trăim în 2016: Milioane de copile folosite ca sclave ori măritate cu forţa

Criticii legii susțin însă că aceasta reprezintă un pas în direcția cenzurii.

„Este pentru prima dată când statul are control complet asupra internetului”, a declarat Alexander Isavnin, expert în cadrul organizației anti-cenzură Roskomsvoboda.

Parlamentul rus a adoptat în luna aprilie o lege care obligă platformele de socializare online să aibă serverele în Rusia.

Citeşte şi:  Justiţia rusă a condamnat o militantă LGBT la plata unei amenzi pentru "propagandă homosexuală"

Isavnin explică faptul că, deși înainte furnizorii de servicii internet puteau să opereze sub condițiile pieței libere, statul rus poate exercita acum control direct.

Mai multe site-uri care aparțin opoziției au fost deja blocate, în timp ce mulți ruși se tem că țara va deveni izolată din punct de vedere digital. Purtătorul de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov, a susținut anterior că Rusia nu intenționează să se deconecteze de la internet, însă se pregătește pentru posibilele amenințări.

Citeşte şi:  Snowden a apărut la o televiziune britanică. Despre ce a avertizat fostul spion american

La rândul său, liderul de la Kremlin a susținut că legea reprezintă o măsură de securitate națională.