radareRusia anunță că va ține sub observație mișcările Alianței Nord-Atlantice cu ajutorul unor radare de mare putere, care vor fi instalate în zona Mării Baltice și în Peninsula Crimeea din Marea Neagră.

Noile stații radar ar urma să monitorizeze mișcările navelor și avioanelor pe o rază de 450 km, conform unei surse din Ministerul rus al Apărării, citată de portalul RT.

„Așteptăm ca o variantă îmbunătățită a radarelor Podsolnukh să fie operațională în Marea Baltică începând cu 2017″, a declarat o sursă din minister pentru agenția Interfax, adăugând ca o astfel de stație va fi poziționată și în Crimeea pentru a depista navele străine care traversează strâmtoarea Bosfor.

Citeşte şi:  Sistem al creditelor cu dobânzi de până la 8000% DAE produce adevărate drame în România

Rușii au în prezent trei radare Podsolnukh (Floarea Soarelui- n.r.) operaționale, acestea fiind poziționate în regiunea Orientului Îndepărtat și în Marea Caspică, dar oficialii din Ministerul Apărării de la Moscova doresc să își îmbunătățească sistemul de supraveghere și în flancurile de vest și de sud, unde NATO își face simțită prezența militară.

Citeşte şi:  Nebunia acestei lumi: În urma propagandei identităţii de gen, mii de tineri din Anglia îşi schimbă sexul

Raza de acțiune a radarelor Podsolnukh de tip OTH (over the horizon) o depășește pe cea a sistemelor convenționale, iar stațiile produse de RTI Systems pot detecta, monitoriza și clasifica până la 300 de de nave maritime și 100 de aeronave aflate pe o rază de maxim 450 km.

„În 2017, Ministerul Apărării va achiziționa mai multe stații radar de acest tip care vor fi amplasate în zona arctică, ca și la frontierele de vest și de sud ale țării”, a explicat Serghey Baev, directorul general al RTI Systems.

Citeşte şi:  ŞOCANT! Țara în care femeile nu vor să mai facă copii

Radarele tip OTH folosesc reflecția semnalului radar din ionosferă pentru a depista diverse obiecte aflate în mișcare. O parte a semnalului reflectat spre sol se întoarce în atmosferă și este captat din nou de către sursă.

Stațiile Podsolnukh sunt capabile să retransmită în timp util semnalul captat și către navele proprii sau sistemele antiaeriene aflate la distanțe semnificative.

Sursa: http://independent.md/