Primul bebeluș din lume conceput cu ajutorul unei tehnici revoluționare și controversate, care încorporează ADN prelevat de la trei persoane, s-a născut pe 6 aprilie, a anunțat, marți, revista New Scientist.

Este vorba despre o tehnică de fecundare in vitro (FIV) care permite nașterea unor bebeluși al căror ADN provine de la trei părinți – două femei și un bărbat. Marea Britanie a devenit astfel prima țară din lume care a legalizat tehnica „bebelușilor cu trei părinți”.

Citeşte şi:  Moldova se confruntă cu un număr mic de donatori de organe. Ministrul Sănătății a cerut implicarea maximă din partea responsabililor pentru reevaluarea activității în cauză.

Nașterea lui Abrahim Hassan, ai cărui părinți iordanieni au fost tratați de o echipă de medici americani în Mexic, va determina cel mai probabil aprobări accelerate ale acestei tehnici și în alte țări ale lumii, potrivit experților în embriologie.

Mama lui Abrahim, Ibtisam Shaban, are genele care declanșează sindromul Leigh, o maladie fatală care afectează dezvoltarea sistemului nervos.

Ibtisam Shaban și Mahmoud Hassan au încercat să își întemeieze o familie de aproape 20 de ani. La zece ani după ce s-au căsătorit, Shaban a rămas însărcinată, însă acea sarcină a fost prima dintr-o serie de patru avorturi spontane.

Citeşte şi:  Scenariu american: 90 de milioane de oameni ar cădea victime ale unui război între Rusia și Statele Unite

În 2005, cuplul a asistat la venirea pe lume a primului lor copil, care a fost o fetiță. Abia atunci au descoperit cauza probabilă a problemelor lor de fertilitate: o mutație genetică în mitocondriile lui Shaban. Fiica lor s-a născut cu sindromul Leigh, care afectează creierul, mușchii și nervii bebelușilor. Din păcate, a murit la vârsta de șase ani. Al doilea copil al cuplului a avut aceeași boală și a murit la vârsta de 8 luni.

Citeşte şi:  Inchiziţia zilelor noastre: Consiliul naţional pentru combaterea discriminării

Folosind controversata tehnică de obținere a „bebelușilor cu trei părinți”, Abrahim Hassan s-a născut pe 6 aprilie 2016. Bebelușul este sănătos și nu prezintă semne ale sindromului Leigh.

Sursa: Active News