Lângă biserica principală a schitului Sfânta Ana, se află o căsuţă numită a „Patriarhului”. Un patriarh, pe nume Chiril, locuia acolo în asceză; el îşi lăsase scaunul patriarhal şi venise ca să locuiască acolo ca simplu monah. Părinţii îşi cărau lucrurile în spate, dar îi spuneau patriarhului:

– Eşti bătrân, Prea Fericite, şi nu eşti obişnuit cu felul nostru de viaţă. Îţi vom aduce un mic catâr ca să-ţi încarci proviziile pe el.

Deci, îi aduseră un măgăruş, iar el urca şi cobora muntele cu el. Într-o zi, pe când patriarhul urca cu animalul, iar ceilalţi părinţi îşi aveau proviziile de hrană în spate, ei se aşezară ca să se odihnească puţin.

Citeşte şi:  Prima dată, diavolul caută prin cele cinci simţiri să atace

Şi pe când patriarhul era pe jumătate treaz, el o văzu deodată pe Maica Domnului împreună cu îngerii. Prea Curata Fecioară ţinea un vas în mână şi le dădea de băut părinţilor care-şi purtau lucrurile în spate; îngerii aveau batiste şi le ştergeau sudoarea. El văzu cu uimire că ei ştergeau sudoarea catârului, iar el îi rugă:

Citeşte şi:  Noaptea este un prilej pe care ţi-l dă Dumnezeu să te rogi, cât poţi, în linişte

– Ştergeţi-mă şi pe mine, vă rog.

Atunci Maica Domnului îi spuse:

– Părinte, tu nu ai năduşit; noi îl vom şterge pe asin căci el a asudat.

Apoi se trezi şi îşi veni în sine. El le spuse părinţilor:

– Luaţi asinul, pentru că îmi pierd binecuvântările. Maica Domnului şi îngerii l-au şters pe asin şi pe mine nu!

De atunci încolo, şi el îşi căra lucrurile în spate. Cât de multe astfel de lucruri s-au întâmplat în vieţile părinţilor! Dacă noi am fi fost măcar acolo să le vedem! Acum, astfel de lucruri sunt rareori întâlnite; ele s-au pierdut cu totul. Deci, să fim atenţi la conştiinţa noastră. Să dobândim o bună conştiinţă prin ascultare, umilinţă, spovedanie şi o minte şi inimă smerite. Să evităm voia de sine, care zămisleşte încrederea de sine şi conştiinţa cea rea.

Citeşte şi:  Acesta este drumul prin care fiecare poate deveni mai tare ca moartea!

Extras din „Comori duhovniceşti din Sfântul Munte Athos” – Culese din scrisorile şi omiliile Avvei Efrem, Ed. Bunavestire, 2001, pag. 133-134