maciesMacesul face parte din familia rozaceelor. Este un arbust puternic impamantat, avand, insa, o inaltime nu prea mare, de doi-trei metri. Ca vitalitate, macesul este are o rezistenta de exceptie fata de agresiunea agentilor externi. Se prezinta sub forma unor tufe ale caror ramuri sunt groase, lemnoase si pline de ghimpi. Frunzele macesului sunt aproape rotunde, zimtate, cu petiol subtire, dar foarte rezistent. Florile au culori diferite fiind, de obicei, roz, rareori rosii sau albe. Floarea de maces se aseamana foarte mult cu cea a trandafirului. Diferenta consta in faptul ca floarea de maces are doar un singur rand de petale. Macesul infloreste in lunile mai si iunie. Fructul macesului este un receptacul de culoare rosie, ce contine semintele. Macesul creste de la campie pana la munte, in locuri expuse soarelui, fiind usor de recunoscut.Pentru uz medicinal se recolteaza fructele si petalele de flori. Fructele de maces se culeg in perioada in care devin portocalii. Au o valoare medicinala foarte mare si se consuma ca atare sau sub forma unor preparate. Cele mai frecvente preparate medicinale de maces sunt infuzia si decoctul. Substante active importante: vitamine (B1, B2, P, si mai ales C), zaharuri, acid citric, acid malic, pectine, ulei gras volatil, lecitina, vanilina.

Citeşte şi:  Americanii se îndoapă cu pesticide. Ce fructe şi legume conţin cele mai multe chimicale

Indicatii terapeutice

Forma principala sub care se utilizeaza fructele de maces in terapiile medicinale este decoctul. Acest produs are actiune tonica, vasodilatatoare, diuretica, antiinflamatoare, antihelmintica. Stimuleaza activitatea ficatului si a bilei. Contribuie la tratarea avitaminozelor, enterocolitelor, a calculozei renale. Este utilizat, totodata, in cazuri de anemii, in revigorarea circulatiei periferice a sangelui, in dilatarea arterelor, precum si impotriva viermilor intestinali. Pus la rece, decoctul de maces poate fi utilizat si ca bautura racoritoare. Din fructele de maces se prepara si un vin medicinal. De asemenea, fructele de maces sunt folosite la prepararea prajiturilor. Ca vermifug (antihelmintic), macesul se dovedeste nu numai eficient, dar si placut la consum atunci cand fructele, curatate de seminte si peri, se amesteca cu miere. Fiecare boaba de maces este un adevarat depozit de vitamine si, din acest, motiv,macesul este planta medicinala cea mai potrivita in avitaminoze.

Citeşte şi:  Orezul «made in China» e din hârtie

Sursa: http://www.afaceriardelene.ro