„Cultura este bună, dar pentru ca ea să fie utilă, este necesar să fie „cultivat” și sufletul. Altfel, cultura se va sfârși în dezastru. „Răul”, spunea Sfântul Cosma Etolianul, „va veni de la oamenii care sunt alfabetizați. În ciuda faptului că știința a avansat atât de mult și a făcut atâtea progrese, oamenii, care caută să ajute lumea, o fac în așa fel încât…

Profețiile Sfântului Cosma Etolianul se adeveresc: Despre „educație”, mass-media, hoți și perverși

Profețiile Sfântului Cosma Etolianul se adeveresc: Despre „educație”, mass-media, hoți și perverși

„Necazul va veni la tine din partea celor educați.”

„Omul, stăpânind spațiile și întinderile din jurul său, pare să fi uitat de mulțimea de lumi nemărginite din interiorul său. Progresul înfloritor spre exterior al civilizației noastre tehnocratice a fost însoțit de o tot mai mare ofilire și insensibilitate.

Setea nestăvilită de explorare a spațiilor exterioare a paralizat lumea interioară a omului, ducând la o pervertire a relațiilor dintre oameni și societăți. Omul, ca un râu, a ieșit din matcă și există pericolul ca albia râului să se usuce sub razele arzătoare ale soarelui și să dispară de pe fața pământului”, scria contemporanul nostru, importantul teolog sârb Amfilohie (Radovic).

„Cultura este bună, dar pentru ca ea să fie utilă, este necesar să se „cultive” și sufletul. Altfel, cultura se va sfârși în dezastru. „Răul”, spunea Sfântul Cosma Etolianul, „va veni de la oamenii care sunt alfabetizați.”

În ciuda faptului că știința a avansat atât de mult și a făcut atâtea progrese, oamenii, în efortul de a ajuta lumea, o fac într-un mod care o distruge fără să-și dea seama. Dumnezeu i-a permis omului să facă totul după mintea lui, dar, neascultându-l pe Dumnezeu, omul se distruge singur. Omul se autodistruge prin ceea ce creează.

Ce au realizat oamenii secolului XX prin cultura și civilizația lor? Ei au înnebunit lumea, au poluat atmosfera, au distrus totul. Dacă o roată iese din axă, ea continuă să se învârtă fără un scop.

Citeşte şi:  Ispita neamului celui de pe urmă a şi sosit, mai grozav acum, cu apropierea venirii lui Antihrist încât ameninţă să-i piardă pe cei aleşi!

La fel și oamenii: dacă se abat de pe axa armoniei lui Dumnezeu, suferă. În antichitate, oamenii sufereau din cauza războiului, astăzi suferă din cauza civilizației. Pe atunci, din cauza războiului, oamenii se mutau din orașe în sate și trăiau cu o mică grădină de legume. Acum, oamenii nu vor mai putea trăi în orașe și le vor părăsi din cauza asaltului civilizației. Pe atunci războiul aducea moartea oamenilor, dar acum civilizația le aduce boala” (Paisie Aghiorîtul. „Cu durere și dragoste pentru omul modern”. Cuvinte. М., 2003. C. 1. Pag. 130-131, limba rusă).

Progresele științifice, în loc să fie folosite în beneficiul omenirii, duc la dezastre: gândiți-vă la armele nucleare și bacteriologice, la poluarea mediului, la interferența cu procesele naturale.

„Va veni timpul și nu veți învăța nimic”.

Mass-media modernă încearcă să modeleze opinia publică prin prezentarea faptelor într-un mod care îi avantajează, prin dozarea informațiilor și prin utilizarea de fapte neverificate sau chiar inventate. Când oamenii vorbesc despre lipsa de libertate, se referă în primul rând la țările totalitare. Dar situația nu este mai bună în statele democratice.

Ziarele, revistele, programele de radio și de televiziune devin din ce în ce mai asemănătoare între ele: conținutul și comentariile lor editoriale devin din ce în ce mai puțin diverse. Folosirea editorialelor „conservatoare”, pregătite de o agenție centrală și vândute ziarelor ca produse ambalate, a devenit un lucru obișnuit în presă. Mass-media susține opiniile și apără interesele marilor companii și ale agențiilor guvernamentale de care sunt dependente financiar.

Publicațiile serioase au fost înlocuite de reviste de bârfe, care tind să se specializeze în subiecte sexy și bârfe, și de reviste de tip „digest”, care tratează o multitudine de informații după propriul gust și fac „ușor” pentru cititor nu numai să obțină, ci și să înțeleagă informații despre evenimentele curente, ceea ce, în cele din urmă, îi îndepărtează dorința și capacitatea de a gândi singur.

Citeşte şi:  Aviz ecumeniștilor care se văd ortodocși!

În forma cea mai concentrată, aceste procese apar în publicitate, cu tendința sa de a manipula psihicul uman, de a lipsi individul de capacitatea de autocontrol în mod rezonabil, de a-l constrânge la un tip de comportament și un mod de gândire dorit, de a modela cererile, gusturile etc. Publicitatea joacă rolul uneia dintre cele mai puternice pârghii prin care se apără devalorizarea valorilor spirituale și morale, crearea unei psihologii a consumatorului).

„Vor fi lucruri în școli pe care mintea ta nu le poate înțelege.”

Multe școli din ziua de azi au devenit de fapt centre de propagandă anticreștină. Tradiția ortodoxă nu este luată în considerare în elaborarea programelor școlare. Astăzi, școlile promovează uneori promiscuitatea și permisivitatea sexuală.

Îmi vin în minte cuvintele Sfântului Atanasie din Paros: „Dacă părinții nu vor avea grijă unde își trimit copiii și ce îi învață, va veni vremea când poporul nostru va plânge cu amar printre ruine.”

„Astăzi copiii sunt luați de la Biserică și se vede cât de împietriți au devenit. Până la urmă, în Biserică ei devin copii liniștiți, buni, pentru că în Biserică copilul primește binecuvântarea lui Dumnezeu, este sfințit. Acum, copiii nu au voie să meargă la Biserică pentru a nu „cădea sub influența spirituală”, dar nu sunt protejați de tot felul de prostii.

Și nu numai că nu sunt protejați, dar sunt învățați tot felul de prostii. Dar chiar nu este clar că copiii, dacă vor cădea cu adevărat sub „influența spirituală”, nu vor fi atroce, vor fi rezonabili, sârguincioși în studiile lor… Iar când vor crește, copiii care trăiesc în Biserică, vor deveni cetățeni responsabili ai Patriei lor. Ei nu se vor amesteca în prietenii rele, cu droguri, nu se vor transforma în oameni inutili” (Ibid., p. 313).

Citeşte şi:  Viitorul război se va distinge prin lipsa de idealuri şi prin lipsa milostivirii şi eroismului

„Hoții și tâlharii nu vor mai fi în munți. Vor locui în orașe, se vor îmbrăca ca oamenii obișnuiți și vor veni în plină zi să vă fure”.

Este adevărat că în zilele noastre nu prea mai vedem hoți în păduri, pe dealuri și pe „drumul mare”. Ei nu atacă oamenii la adăpostul nopții, nu poartă măști sau pantofi silențioși. Aceștia trăiesc printre noi și adesea își comit crimele în plină zi, fără teamă de represalii.

În această profeție, Sfântul Cosma a prezis, de asemenea, fenomene ale vremurilor moderne precum spălarea banilor, manipularea valutară, escrocheriile și piramidele financiare.

„Vom vedea cum țara noastră se va transforma în Sodoma și Gomora”.

Din nefericire, profeția Sfântului se împlinește tocmai în zilele noastre. Perversiunile pentru care Domnul a ras de pe pământ două cetăți antice au devenit larg răspândite.

Pe zi ce trece, ele devin din ce în ce mai obișnuite și nu mai sunt văzute de mulți ca niște perversiuni rușinoase, ci ca o variantă a normei. Căsătoriile între persoane de același sex au fost deja legalizate în multe țări. Uniunea Europeană va cere în curând ca toți membrii săi să le recunoască oficial legalitatea.

Athanasios Zoitakis, „Viața și profețiile Sfântului lui Cosma Etolianul”

Traducere: Redacţia „Apărătorul Ortodox”

PS: Îi rugăm pe colegii din media, care doresc să preia acest material pentru publicare, să introducă pe site-urile lor în mod obligatoriu acest comentariu, care indică exclusivitatea asupra textului în limba română, tradus pe cheltuiala redacției noastre din limba rusă.