Masurile politice si economice adoptate de guvernul maghiar nu au reusit sa tulbure linistea tarii, nici macar atunci cand au vizat libertatea presei. Dealtfel, premierul Orban a reusit, sub privirile ingaduitoare ale Bruxelles-ului, sa distruga cam orice organ de presa care indraznea sa-l critice.
Presa a fost cumintita prin amenzile acordate generos de organismele guvernamentale infiintate in acest scop; politicienii UE au marait putin, dar nu au avut curajul sa faca mai mult.
Ungaria a renuntat la asistenta FMI, a intocmit propriul plan economic, s-a aliat cu Rusia si si-a vazut de treaba. Cu o Opozitie mai mult formala, fara presa care sa critice Guvernul, premierul Viktor Orban a castigat alegerile.
Doar ca ziua scadentei se apropie. Tara are datorii imense care nu vor putea fi platite. Accentele dictatoriale ale lui Orban nu au deranjat Washingtonul cat orientarea Ungariei catre Rusia. SUA au ridicat tonul si au inceput sa ia masuri. Deocamdata, Departamentul de Stat a pus pe lista neagra cativa oficiali maghiari pe care i-a acuzat de coruptie.
Sa notam ca, la putin timp dupa ce SUA au tras aceasta scatoalca diplomatica Ungariei, circa 100.000 de tineri au protestat in Budapesta fata de o masura economica adoptata de Guvern si anume taxarea transferului de date prin Internet. Conform acesteia, fiecare utilizator va trebui sa plateasca statului cate 50 de eurocenti pentru ficare 1 GB transferat.
Masura este unica la nivel mondial (din cate stiu) si extrem de periculoasa pentru ca, pe de o parte, atenteaza la principiul neutralitatii Internetului si, pe de alta parte, poate servi ca model pentru alte tari care ar dori sa castige bani la buget sau, pur si simplu, sa suprime libertatea de expresie.