Arsita a secat pana si fantanile. Localnicii dintr-un sat din Sangerei sunt nevoiti sa bea apa cu nisip si argila din fantanile care izvorasc cate putin peste noapte. Si acolo dimineata se formeaza cozi, iar autoritatile raionale sustin ca nu au bani pentru a construi fantani arteziene sau o retea de apeduct, relatează protv.md

De aproape trei luni, in satul Romanovca din raionul Sangerei, nu a cazut strop de ploaie. Este pentru prima data cand seceta a afectat nu doar culturile agricole, ci si fantanile din localitate. In culmea disperarii, oamenii se plang ca nu mai au apa pentru consum.

Citeşte şi:  Îndelung-rabdă și ascultă pe Apostolul grăind: „Deși poți să fii slobod, mai mult te supune”

“Nu avem nici un gram de apa. Uitati-va singuri. Ce sa facem? E greu fara apa. De cand a inceput sa se incalzeasca a disparut apa.”

Apa a ramas doar in cateva fantani, care pot fi numarate pe degete. Dar si acestea risca sa fie afectate de seceta. Cel mai mult oamenii se tem pentru sanatatea lor.

“E putina apa si multa argila.”

“Bei nisip. In stomac ce se depune?! Vrei sa speli rufele, nu ai cu ce le clati. Eu iau 10 caldari, altii tot 10 si gata, apa nu mai avem. Am fantana in ograda, dar ce folos.”

Citeşte şi:  Presa recurge la programare socială prin sondaje de opinie: 52% din moldoveni s-ar vaccina împotriva noului coronavirus

Silvia Doni are 30 de ani si  cinci copii. Femeia povesteste ca trebuie sa se trezeasca cu noaptea in cap, pentru ca la fantanile ramase oamenii fac cozi pentru a scoate macar o galeata cu apa.

“Trebuie sa ma trezesc la 05:30 ca sa aduc apa sa spal cinci copii. Daca nu-i apa nici mancare nu poti sa faci. Trebuie sa asteptam apa sa se impezeasca. Daca o faci asa pe unul il doare burta, altul varsa. Daca ar ajunge bani am cumpara, dar nu sunt.”

Citeşte şi:  Mulți oameni din sate se văd nevoiți să-și vândă ori să-și sacrifice animalele pentru că nu au cu ce le hrăni

Potrivit vicepresedintelui raionului Sangerei, constructia unor fantani arteziene ar costa aproximativ 300 de mii de lei, bani pe care autoritatile nu ii au. Din cauza pandemiei, in fondul de rezerva a raionului au ramas doar 70 de mii de lei.

Ion BIRSANU, VICEPRESEDINTELE CONSILIULUI RAIONAL SANGEREI: “La ziua de azi cea mai reusita solutie ar fi sa chemam specialistii care au sapat fantani si sa adancim fantana cu un metru, doi, trei, pentru a aparea apa, pana vom construi fantana arteziana.”

In satul Romanovca locuiesc peste 100 de oameni.