Lipsa precipitațiilor afectează tot mai mult dezvoltarea culturilor agricole, iar în unele regiuni din țară, în special zona de sud, rezervele de umiditate din sol sunt cu mult sub normă, relatează agrobiznes.md

Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, la situația din 18 aprilie rezervele de umiditate productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu culturi de toamnă au fost predominant joase. În jumătatea de nord a țării au constituit, în fond, 7-15 mm (25-55% din normă), izolat 25-35 mm (85-115% din normă), în jumătatea de sud – 1-6 mm (5-20% din normă), iar izolat acestea au lipsit.

Citeşte şi:  Operațiile pe cord la copii, business profitabil pentru unii doctori din Moldova

În decada a doua a lunii aprilie cantitatea precipitațiilor căzute nu a depăşit 1 – 8 mm (5-60% din norma decadică), izolat acestea au lipsit.

În stratul de sol cu grosimea de 1 m rezervele de umiditate productivă în jumătatea de nord a ţării au constituit 45-75 mm (35-60% din normă), în jumătatea de sud – 10-60 mm (10-45% din normă), izolat, predominant în nordul țării, acestea au constituit 100-120 mm (75-85% din normă).

Citeşte şi:  În Moldova cardurile bancare sînt folosite cel mai frecvent pentru extragerea numerarului

În ceea ce privește plantațiile multianuale, rezervele de umiditate productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m au constituit 25-65 mm (20-50% din normă), izolat în nordul țării – 100-120 mm (60-75% din normă).

Insuficiența de precipitaţii a creat condiţii nefavorabile pentru creşterea, dezvoltarea culturilor de toamnă şi celor de primăvară, a provocat uscarea frunzelor inferioare, totodată a creat condiţii nefavorabile pentru efectuarea semănatului culturilor prăşitoare. Înghețurile în aer au afectat culturilor pomicole înflorite.

Citeşte şi:  Activele oficiale de rezervă ale Băncii Naţionale ale Moldovei au scăzut cu peste 100 de milioane de dolari în luna februarie