James ClapperȘeful spionajului american a declarat că, pentru prima dată, electrocasnicele, precum frigiderele inteligente, becurile și termostatele, pot fi folosite ca instrumente de supraveghere.

James Clapper, directorul comunității naționale de informații, a declarat în fața unui comitet senatorial că așa-zisul Internet al tuturor lucrurilor poate deschide o nouă eră pentru supraveghere, permițând agențiilor de informații să urmărească digital persoanele, dincolo de telefoane inteligente, tablete și calculatoare, scrie Newsweek.

Citeşte şi:  Visa testează o nouă modalitate de plată

„În viitor, serviciile de informații ar putea folosi Internetul lucrurilor pentru identificare, supraveghere, monitorizare, localizare, urmărire și vizare pentru recrutare sau pentru a câștiga acces la rețelele sau datele utilizatorului”, a explicat Clapper.

În același timp, Clapper arată, în raportul prezentat în Senat, că Internetul lucrurilor este una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității SUA, la fel ca și vehiculele autonome și sistemele îmbunătățite de inteligență artificială.

Citeşte şi:  REVOLUȚIONAR! În câțiva ani telefonul tău mobil ar putea deveni și pașaport

„Dispozitivele – create și puse în operațiune cu cerințe și testări minime de securitate, precum și o complexitate tot mai mare a rețelelor – ar putea duce la vulnerabilități răspândite în infrastructurile civile și sistemele guvernamentale americane. Aceste evoluții vor reprezenta provocări la adresa apărării noastre cibernetice, însă creează și noi oportunități pentru colectorii noștri de informații”, a afirmat Clapper, potrivit ziare.com.

Citeşte şi:  Dacă ai un smartphone cu Android, Google știe mai multe despre tot ce faci decât ai crede

Companiile care vând dispozitive inteligente care se conectează la Internet au fost criticate pentru vulnerabilitatea produselor lor.