Dar de unde dar răbdarea în ispite? Din arătarea credinței către Dumnezeu, dovadă pentru aceasta sunt cei ispitiți dintre credincioși. Pentru aceasta și ruda Domnului Iacob îndemnandu-ne să ne bucurăm când cădem în vreo ispită a adăugat că „încercarea credinței voastre lucrează răbdarea voastră”, iar „răbdarea, zice, să-și aibă lucrul ei desăvârșit” (Iacov 1:3-4).

calea mintuirii

Sf. Grigorie Palama: Dar de unde dar răbdarea în ispite?

Nimic dintre faptele tale de virtute să nu scurtezi, fiind slăbit de înmulțirea ispitelor, ci cu răbdare să dobândești desăvârșirea virtuţii. Iar apoi, omul nu se desăvârșește numai prin cele nedorite, ci îi este de folos să le dobândească și pe cele voite care sunt înțelepciunea, dreptatea, dragostea către Dumnezeu și către aproapele și cele proprii acesteia, și toate câte sunt folositoare nouă pentru desăvârșire.

Citeşte şi:  Omul egoist nu iubește așa cum trebuie, nici nu se smerește, nici nu se supune. Exact ce face și diavolul

Pentru aceasta a și adăugat scriind acest Apostol către noi: „răbdarea voastră să-și aibă lucrul ei desăvârșit, pentru ca să fiți desăvârșiți și întregi întru nimic lipsiți”, aceasta spunând deschis, fiindcă dacă voiți să arătați credința voastră desăvârșită către Dumnezeu, nu este de ajuns numai să răbdați pe cele dinafară a le purta în chip desăvârșit, ci și voi înșivă prin acestea să lucrați în chip bineplăcut lui Dumnezeu chiar dacă ar fi grele, căci unind fapta cu pătimirea pentru bine acestea îl desăvârșesc pe om după Dumnezeu.

Citeşte şi:  Cataclismele naturale – consecinţe ale păcatelor oamenilor

Sf. Grigorie Palama, Omilia la Evanghelia după Matei la duminica a noua