Sfîntul evanghelist Luca era de neam din Antiohia Siriei şi din tinereţe a deprins înţelepciunea elinească şi meşteşugul doctoricesc, făcîndu-se doctor iscusit. Apoi a fost şi zugrav ales. Cunoştea bine limba egipteană şi greacă şi, deprinzîndu-se desăvîrşit şi cu învăţătura evreiască, a mers la Ierusalim.
În acea vreme Domnul nostru Iisus Hristos, petrecînd pe pămînt cu oamenii, semăna sămînţa cuvîntului mîntuirii, care, crescînd şi în inima lui Luca, fiind un pămînt bun şi răsărind, a adus rod însutit; căci Luca, auzind învăţătura înţelepciunii din gura lui Dumnezeu, mai multă ştiinţă a scos de acolo decît din şcolile elineşti şi egiptene, pentru că a învăţat a cunoaşte pe adevăratul Dumnezeu, a crede în El şi a învăţa şi pe alţii credinţa. El a fost unul din cei şaptezeci de apostoli, despre care chiar el pomeneşte în Evanghelia sa, zicînd: „A arătat Domnul şi pe mulţi alţii şaptezeci şi i-a trimis, cîte doi, înaintea feţii Sale, în toată cetatea şi locul”. Fiind şi Luca din aceeaşi ceată apostolească, umbla înaintea feţii Domnului, prin propovăduirea cea sfîntă, gătind calea Lui şi încredinţînd popoarele că Mesia, Care era aşteptat, a venit în lume.
În vremea mîntuitoarelor patimi, cînd fiind bătut păstorul s-au risipit oile turmei, acest fericit Luca umbla tînguindu-se şi plîngînd pentru Domnul său, Care de voie a binevoit a pătimi. Şi precum a semănat cu lacrimi, cu bucurie a secerat răsplătire. Căci înviind Hristos, pe cînd Luca şi Cleopa mergeau în Emaus şi vorbeau între ei cu jale despre pătimirile iubitului lor învăţător, însuşi Domnul nostru Iisus Hristos, prin arătarea Sa, i-a mîngîiat şi a şters lacrimile de pe ochii lor, căci, apropiindu-se de dînşii, le-a zis: „Ce sînt cuvintele acestea de care vă întrebaţi între voi mergînd şi de ce sînteţi trişti?” Şi a fost atunci călător Sfîntul Luca împreună cu Acela Care a zis pentru Sine: „Eu sînt calea, adevărul şi viaţa”. Deci, mergînd şi vorbind cu El, a rostit adînc negrăit de înţelepciune.
Cît de scumpă îi era Sfîntului Luca învăţătura Domnului nostru Iisus Hristos, cînd Iisus cu gura Sa cea preadulce povestea, începînd de la Moise şi de la toţi proorocii şi le tîlcuia lor toate Scripturile cele pentru Dînsul! De aceea Luca, bunul ucenic al lui Hristos, învăţînd tainele lui Dumnezeu, a adus şi el la sfînta credinţă toate cetăţile Beoţiei şi pe mulţi din cei ce erau în întunericul necunoştinţei de Dumnezeu i-a luminat cu lumina înţelegerii Sfintei Evanghelii. Mai întîi a şezut în Emaus cu Hristos la cină, urmînd să mănînce cu El prînz întru împărăţia lui Dumnezeu. Apoi a cunoscut în frîngerea pîinii pe Fiul lui Dumnezeu, pe Care Iuda, la Cina cea de Taină, nu a voit să-L cunoască.
Focul dragostei către Dumnezeu care se ascundea în inima Sfîntului Luca a ieşit la vedere prin aceste cuvinte: „Oare nu era inima noastră arzînd întru noi, cînd ne grăia nouă pe cale şi cînd ne tîlcuia Scripturile?” Şi ca să nu fie uitată pomenirea Domnului, pe care din toată inima Îl iubea, după cincisprezece ani de la Înălţarea Lui la cer, cu toată adeverirea i-a scris Evanghelia. Şi a scris nu numai cele ce singur a văzut şi le-a auzit, ci şi pe cele pe care le avea scrise în inima sa, nu din condei, ci din dragoste. De asemenea le-a povestit şi pe acelea pe care mai înainte el le-a văzut şi le-a auzit de la cei ce merseseră după Hristos. Iar mai pe urmă, aproape de patimile lui Hristos, a început a umbla după Dînsul, precum se scrie la începutul Evangheliei: „Ne-au dat nouă cei ce au fost din început, singuri văzători şi slujitori ai Cuvîntului”.
Sfîntul Luca a fost părtaş durerilor şi ostenelilor lui Pavel întru bunăvestirea lui Hristos, pentru că îi urma lui propovăduindu-L pe Hristos nu numai Iudeilor, ci şi neamurilor. El a fost în Roma la dînsul, precum arată Faptele Apostolilor, pe care tot el le-a scris, şi era foarte iubit de Pavel. Scriind către Coloseni Apostolul Pavel, zice: „Închină-se vouă Luca, doctorul cel iubit. La fel, în Epistola către Corinteni, Pavel îl laudă pe Luca, zicînd: „Dar nu numai atît, ci este şi ales de către Biserici ca tovarăş al nostru de călătorie, avînd darul acesta, spre slava Domnului Însuşi şi spre osîrdia noastră” (II Corinteni 8, 19). Aici Sfîntul Ieronim înţelege că Apostolul Pavel îl laudă pe Luca.
Apoi Luca, plecînd din Roma, a mers spre răsărit, binevestind pe Hristos şi suferind dureri şi osteneli pentru sfînt numele Lui. Străbătînd toată Livia, a mers în Egipt unde a luminat Tivaida, cea de mai sus zisă, prin bunavestire şi în Tivele (cetăţile) Beoţiei a rînduit bisericile, hirotonind preoţi şi diaconi. Apoi pe cei bolnavi cu trupul şi cu sufletul i-a tămăduit şi, pătimind multe, s-a odihnit întru Domnul, avînd mai mult de optzeci de ani.
Pe locul unde s-a pus sfîntul lui trup, Dumnezeu, preamărind pe plăcutul Său, a plouat colirie (apă limpede) care tămăduieşte durerea de ochi, în semnul meşteşugului celui doctoricesc. Pentru aceasta era ştiut de credincioşi mormîntul lui, căci se vindecau de diferite boli, cu rugăciunile Sfîntului Apostol. Apoi aflînd Constantie, fiul lui Constantin cel Mare, de moaştele lui tămăduitoare, a trimis pe Artemie, cîrmuitorul Egiptului, care mai pe urmă a fost chinuit pentru Hristos de Iulian Paravatul, care a adus cu mare cinste în cetatea împărătească moaştele Sfîntului Apostol şi evanghelist Luca.
Cînd s-au adus cu cîntări şi cu laude în cetate sfintele moaşte, un famen al palatului împărătesc, anume Anatolie, zăcînd de multă vreme pe patul durerii şi cheltuind avere multă la doctori, căutînd tămăduirea pe care n-o putuse dobîndi de nicăieri, auzind că se aduc în cetate moaştele Sfîntului Apostol Luca s-a rugat cu toată osîrdia către sfîntul şi, pe cît îi era lui cu putinţă, s-a sculat de pe pat, poruncind să fie dus la tămăduitoarea raclă a apostolului. Cînd a ajuns şi s-a atins de ea cu credinţă, închinîndu-se moaştelor sfîntului, s-a vindecat îndată de boală şi, cîştigînd desăvîrşită sănătate şi tărie, a purtat pe umerii săi, împreună cu ceilalţi oameni, racla cu moaştele Sfîntului Apostol Luca în Biserica Sfinţilor Apostoli. Acolo, sub sfinţita masă, unde erau sfinţii Andrei şi Timotei, au pus sfinţitele moaşte ale sfîntului Luca.
Se spune despre dînsul că el a zugrăvit minunat chipul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, purtînd în braţe pe Pruncul cel mai înainte de veci, pe Domnul nostru Iisus Hristos. Apoi a zugrăvit şi alte două icoane ale Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi le-a adus la Maica Domnului, spre a vedea dacă îi vor plăcea; iar ea, văzînd acele chipuri ale sale, a grăit astfel: „Darul Celui ce S-a născut din mine şi al meu să fie cu icoanele acestea. Sfîntul Apostol Luca a mai zugrăvit pe lemn şi chipurile sfinţilor şi marilor Apostoli Petru şi Pavel şi de la dînsul s-a început în toată lumea acel bun şi preacinstit lucru, adică zugrăvirea sfintelor icoane, întru slava lui Dumnezeu, a Maicii Lui şi a tuturor sfinţilor, pentru împodobirea Bisericii şi spre mîntuirea credincioşilor, celor ce cu dreaptă credinţă cinstesc sfintele icoane. Amin.
Amin
Doamne ajuta Amin!
Amin.
Slavă Ție Maica Domului
Amin
Mărturii patristice în contra închinării la icoane:,,Însă cugetarea omenească a născocit prin propria libertate, rațiune și minte răul și a izvodit răutatea în locul bunătății prin mijlocirea culorilor și a tablourilor”(Sfântul Epifanie de Salamina,Panarion,Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă,vol.I,pag.64),,Și iarăși, cine te va răbda pe tine, care Îl îngrădești pe Creatorul, Ziditorul și Făcătorul tuturor, pe Cuvântul lui Dumnezeu, în figuri și numere (…) Și dețin imagini, unele pictate, altele făcute dintr-o altă materie, spunând că un portret al Mântuitorului a fost realizat de Pilat în vremurile în care Mântuitorul trăia cu oamenii. Își încoronează imaginile și le expun alături de cele ale filosofilor lumii, adică alături de imaginile lui Pitagora, Platon, Aristotel și ale celorlalți, și îndeplinesc toate celelalte ritualuri ca în fața unor imagini sacre, AȘA CUM FAC ȘI NEAMURILE PĂGÂNE”(Sfântul Irineu de Lyon,Împotriva ereziilor,Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă,cartea I,pag.104,137),,Icoana este tot o umbră”(Ioan Damaschin,,Cele trei tratate contra iconoclaştilor”Editura Institutului Bbiblic şi de Misiune Ortodoxă,pag.90)Voi care ati primit Lumina prin Mantuitor cum va inchinati iarasi la umbră?,,Păgânii ridicau icoane demonilor,iar Israel a îndumnezeit icoanele,căci zicea:Aceştia sunt dumnezeii tăi,Israele,care te-au scos din pământul Egiptului”(Ioan Damaschin,,Cele trei tratate contra iconoclaştilor”Editura Institutului Bbiblic şi de Misiune Ortodoxă,pag.148-149),,La fel,Moise şi Aaron,împreună cu tot poporul,s-au închinat lucrurilor făcute de mână”(Ioan Damaschin,,Cele trei tratate contra iconoclaştilor”Editura Institutului Bbiblic şi de Misiune Ortodoxă,pag.83),,Nimic nu este bun din cele văzute”(Epistola lui Ignațiu către Romani1:12),,Singura rugăciune pentru mine este cea dinăuntru și înăuntru, cu voia lui Dumnezeu(Epistola lui Ignațiu către Romani1:10)
Câteva argumente scripturistice în contra închinării la icoane: ,,De aceea,noi nu mai ştim de acum pe nimeni după trup;chiar dacă am cunoscut pe Mântuitorul după trup,acum nu-L mai cunoaştem”(2Corinteni5:16),,Zicând că sunt înţelepţi,au înnebunit şi au schimbat slava Dumnezeului nepieritor,într-o icoană care seamănă cu omul supus putrezirii,păsări,animale cu patru picioare şi reptile.De aceea,Dumnezeu i-a lăsat pradă poftelor inimii lor,să-şi necinstească trupurile,ei între ei,căci au schimbat adevărul lui Dumnezeu în minciună şi au cinstit şi au slujit creaturii în locul Creatorului,care este binecuvântat în veci”(Romani1:22-22),,Se cade să plătim bir Cezarului sau nu?Să plătim sau să nu plătim? Dar Mântuitorul le-a cunoscut FĂȚĂRNICIA și le-a răspuns: Pentru ce Mă ispitiți? Aduceți-mi un dinar, ca să-l văd. I-au adus; și Mântuitorul i-a întrebat: Chipul acesta și inscripția de pe el ale cui sunt? Ale Cazarului, I-au răspuns ei. Și răspunzând, Mântuitorul le-a zis: Dați dar Cezarului ce este al Cezarului și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!”(Marcu12:14-17)Vi se pare că aici Mântuitorul le cere oamenilor să-i facă și Lui bani cu chipul său(icoane) cum are și cezarul sau din contră ne spune că acești bani cu chip(icoanele) sunt ale cezarului lumii acesteia care-i Diavolul și noi trebuie să le lepădăm?,,Să te închini Domnului Dumnezeului tău și numai Lui să-i slujești!”(Luca4:8)Din ce scrie aici și închinarea și slujirea trebuie să fie exclusiv lui Dumnezeu și NU scrie că și icoanei sale, nici închinare,nici slujire în vreun fel,,Nu Te uiți la fața oamenilor,ci-i înveți calea lui Dumnezeu în adevăr”(Luca20:21),,Pe când vorbeau ei și se întrebau, Mântuitorul Însuși S-a apropiat și mergea împreună cu ei. DAR OCHII LOR ERAU ÎMPIEDICAȚI SĂ-L CUNOASCĂ”(Luca24:15-16),,Închinătorii adevărați vor adora pe Tatăl în duh și adevăr;căci și Tatăl caută astfel de adoratori”(Ioan4:23),,Și Tatăl,care M-a trimis,a mărturisit El Însuși despre Mine.Voi nu I-ați auzit niciodată glasul,NICI NU L-AȚI VĂZUT VREODATĂ”(Ioan5:37),,Pentru că M-ai văzut, ai crezut,;FERICE DE CEI CARE N-AU VĂZUT ȘI AU CREZUT”(Ioan20:29),,De ce vă uitați cu ochii țintă la noi, ca și cum prin puterea noastră sau prin evlavia noastră am fi făcut pe omul acesta să umble?”(Fapte3:12)Dacă până și apostolii în persoană își negau vreun merit personal în vindecarea cuiva sau în facerea unor minuni, atunci cum zic unii că există ,,ICOANĂ făcătoare de minuni”, adică ca și cum icoana(obiectul) ar fi făcut ceva…e drept se fac multe și prin vrăjitorie, iar în cazul ei icoanele se potrivesc, dar vrăjitoria e vrăjitorie, iar minunea e minune,vrăjitoria e de la Diavol, minunea e de la Dumnezeu, iar între ele nu există vreo legătură.Să vedem cum se rugau apostolii:,,Și Petru,scoțând pe toți afară,a îngenuncheat și s-a rugat;apoi s-a întors spre trup și a zis: Tabita, scoală-te!”(Fapte9:40)Este foarte clar că Petru nu folosea vreo icoană a Mântuitorului când se ruga și când făcea minuni,,Și acum,iată,știu că nu-mi veți mai vedea fața,voi toți aceia în mijlocul cărora am umblat,predicând împărăția lui Dumnezeu”(Fapte20:25)
Doamne ajută neputinței mele
Exista dobotoci mai mari ca voi? Amin, nu cred.
AMIN.
Doamne ajuta amin
Amin
DOAMNE AJUTĂ AMIN!
Doamne Ajută tuturor !
Sfinte Apostol Luca, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și pururea și-n vecii vecilor! Amin!
Doamne ajută Amin🙏
Doamne ajuta la toată lumea Amin
Doamne ajuta .Amin !
Doamne Ajuta. Amin
Amin! Doamne ajută-ne!
Doamne ajuta amin
AMIN !
Doamne ajuta Amin
Doamne ajuta Amin !
Doamne ajuta Amin
Doamne ajuta!Amin!
Amin!
Doamne Ajuta Amin
Doamne ajuta! Si milueste roaba ta! Amin🙏🙏🙏
Amin!
Amin!
Doamne ajută amin slăvit să fie numele Domnului nostru Iisus Hristos fiul lui Dumnezeu Mântuitorul nostru 🙏
Doamne ajuta!Amin!
Doamne ajuta!
Doamne ajuta!Amin!
Doamne ajută pe toată lumea AMIN si Maica Domnului AMIN
Amin!
Doamne ajuta ne amin
Doamne ajuta!🤗
Doamne ajuta Amin
Amin! Doamne ajuta!
Doamne ajută. Amin.
Doamne ajuta Amin
Doamne ajuta! Amin!
Doamne ajută
Amin
Doamne ajuta Amin
Doamne ajuta Amin
Doamne ajută amin
Doamne ajuta!
Doamne ajută!❤
Doamne ajuta Amin
despre cum sa fii corect nepomenitor, in rusa
https://www.youtube.com/watch?v=YMqaByYw8zw