Toţi laudă credinţa lor ca fiind cea dreaptă – însă drept nu e acela care se laudă, ci acela pe care Dumnezeu îl laudă, după cuvântul apostolului (I Corinteni 4, 5). Iar credinţa noastră însuşi Dumnezeu o proslăveşte fără încetare, precum în Sine Însuşi, aşa şi în sfinţii Săi.

Ce este credința? Ne răspunde Sfântul de Ioan Kronstadt

Ce este credința? Ne răspunde Sfântul de Ioan Kronstadt

Mergeţi la moaştele sfinţilor bineplăcuţi lui Dumnezeu şi vedeţi a cui credinţă este dreaptă, în ce credinţă face Dumnezeu asemenea minuni ca în cea ortodoxă?!

Citeşte şi:  Oamenii de acum, urmând păgânilor, tot calcă nu numai miercurile şi vinerile, ci până şi posturile şi praznicele

În ce credinţă se învrednicesc oamenii de nestricăciunea şi buna mireasmă a trupului după moarte, şi în ce credinţă fac atât de multe şi mari minuni? Mergeţi la Preacuviosul Serafim şi la Sfântul Serghie, mergeţi la Teodosie de Cernigov şi aşa mai departe.

Sau vreţi să daţi ascultare intelectualilor din ziua de azi, atât semidocţi, cât şi stricaţi la cap de învăţătura fără dreaptă socotinţă, cum că de fapt nu ar fi moaşte, n-ar fi minuni? Ascultă-i pe martorii credincioşi cu inimă simplă, ascultă ce-ţi vor spune ei. Cum să mergi împotriva adevărului, împotriva evidenţei?

Citeşte şi:  Cuviosul Paisie Aghioritul: Anii pe care îi străbatem sunt foarte grei și foarte primejdioși, dar în cele din urmă va birui Hristos

Sfântul Ioan de Kronstadt, Spicul viu, Editura Sophia, București, 2009, p. 18