„Întreaga omenire este cernută în sita satanei. El, răul, neîncetat scutură sufletele, le agită cu gânduri înșelătoare, ca pe grâul care este cernut și întors pe toate părțile, scuturat bine de tot. Astfel, vicleanul zguduie tot omul prin gânduri și pofte, călcându-l în picioare, buimăcind tot neamul lui Adam.

Sfântul Macarie Egipteanul: Întreaga omenire este cernută în sita satanei

Sfântul Macarie Egipteanul: Întreaga omenire este cernută în sita satanei

Blestemul apasă peste lumea întreagă de la Adam și până astăzi. O singură neascultare a adus nenorocirea întregului neam omenesc, ca un vânt puternic ce mișcă toate plantele și ca un întuneric ce cuprinde toată lumea.

Astfel, începătorul răutății este un întuneric mintal, un fel de vânt ascuns și sălbatic ce zguduie tot neamul omenesc, învăluindu-l în gânduri nestatornice, cu uitare de Dumnezeu, în pofte pătimașe, în neștiință și nesimțire. O orbire totală apasă asupra oricărui suflet care nu este născut de Sus, care nu s-a ridicat cu mintea într-o altă lume, așa precum este scris: „Sălașul nostru este în Ceruri“.

Citeşte şi:  Profeţii ale sfinţilor şi pustnicilor despre vremurile de pe urmă. Unele deja se împlinesc sub ochii noștri…

Căci aceasta este deosebirea între creștini și lumea păcătoasă. Creștinii au mintea și gândurile la Dumnezeu, în timp ce lumea le are la poftele și interesele sale materiale. După lupte grele, după multe suferințe, ispite și încercări, cernuți în sita diavolului cu înverșunare, creștinii adevărați ajung la adevăr, la pace, la cumințenie, la statornicie, la liniște. Ei s-au întors din moarte la viață! Deosebirea nu este deci exterioară, în forme și haine, ci deosebirea este în minte, în inimă, în suflet.

Citeşte şi:  Nu este corect să se facă publice căderile mo­rale

Mulți oameni din lume, care par a avea pace și stăpânire de sine, sunt în fond zbuciumați de gânduri și tulburati sufletește, iar mulți din cei ce par agitați, activi, sunt în fond plini de pace și bucurie sufletească. Numai Dumnezeu cunoaște taina inimii fiecăruia.

Prin urmare, să nu judecăm niciodată pe nimeni. Numai cei ce L-au găsit pe Dumnezeu au adevărata pace; orice alt fel de pace este înșelătoare și de scurtă durată, până la prima provocare! Cei care L-au descoperit pe Dumnezeu se reînnoiesc, devin creaturi noi; dar nu dintr-o dată, ci printr-o muncă grea, personală, intimă, ascunsă – un război nevăzut, de mii de ori mai cumplit decât cel purtat între popoare.

Citeşte şi:  Zece moduri prin care părinții ortodocși îi pregătesc pe copiii lor spre un eșec moral

Lupta gândurilor este cea mai grea luptă. Este lupta duhurilor nevăzute, este comparația și alegerea între plăcerile și bogățiile văzute și cele nevăzute, între cele actuale și cele promise, lupta între prezent și viitor. Numai cine reușește să renunțe la prezent, să jertfească momentul de față, acela cucerește viitorul, veșnicia.”

”Pocăința sau întoarcerea la Dumnezeu.” Extrase din Omiliile duhovnicesti ale Sfântului Macarie Egipteanul