Născut pe 22 martie 1684 în satul Zverki, districtul Bialostok, provincia Grondensko, în familia țăranilor evlavioși Petru și Anastasia. El a crescut  blând, fiind atras de  solitudinea contemplativă  vizibilă în el. În 1690, pe 11 aprilie, mama lui Gavriil, de șase anisori , a dus  prânzul  la câmp  soțului ei. Curând se apropia  sărbătoarea Sfintelor Paști. În acest moment chiriaşul evreu a intrat în casă,  a mângâiat copilul și l-a dus în secret în orașul Bialostok, unde copilul a fost torturat: l-au răstignit, l-au străpuns , curgând sânge. În a noua zi, copilul a murit. A fost aruncat într-un câmp la marginea pădurii din apropierea satului Zverki. Câinii înfometaţi, care au găsit cadavrul, nu numai că nu l-au rupt, ci l-au păzit chiar și de păsările de pradă. Locuitorii satului au venit la lătratul  câinilor, au găsit trupul unui martir și au cunoscut că copilul a murit ca urmare a unei crime ritualice. Trupul schingiuitului Gavriil, cu o mulțime mare de oameni profund mișcați de asemenea atrocități, a fost îngropat lângă biserică.

La treizeci de ani după înmormântarea moaștelor Sf. Gavrii, ele au  rămas neputrezite. În anul 1746, biserica  alături de  care copilul a fost îngropat a ars, dar relicvele sfinte au rămas întregi. Parțial a ars mânuţa, dar când relicvele sfinte au fost aduse  în mănăstire, mânuţa a fost vindecată în mod miraculos și acoperită din nou cu piele.

Sfântul Gavriil este considerat vindecătorul copiilor.Sfintele lui moaşte  au fsot mutate de mai multe ori . Din 1944 până în 1992 au fost ținute în biserica Grodno Pokrovskaya, de unde au fost mutate solemn la Catedrala Sfântul Nicolae din orașul Bialostok.

Sursa: pravoslavie.ru