Să te străduiești cu orice chip să păstrezi pacea sufletească și să nu te tulburi de insultele celorlalți. Vei reuși asta dacă te înfrânezi prin orice mijloc de la mânie și-ți păstrezi mintea și inima cu trezvie de zvâcnirile necuviincioase.

Sfântul Serafim de Sarov: Cum să rămânem netulburați, când alții vor să ne strice pacea sufletului

Sfântul Serafim de Sarov: Cum să rămânem netulburați, când alții vor să ne strice pacea sufletului

Să primim insultele celorlalți fără să ne tulburăm, ca și când nu ne-ar fi adresate nouă. O astfel de purtare ne poate aduce în suflet pacea și-l poate face pe acesta sălaș al lui Dumnezeu.

Citeşte şi:  Vrăjmașul se străduiește să aducă mânia, ca să-l facă pe om incapabil nu numai de rugăciune, ci și de orice lucru bun

Exemplu al acestei lipse de răutate observăm în viața Sfântului Grigorie Taumaturgul: o femeie desfrânată a cerut în public de la Sfânt răsplată, ca și când ar fi săvârșit păcat cu ea. Acela nu s-a mâniat deloc și i-a spus unui prieten de-al lui să-i dea cât a cerut. Îndată ce femeia a luat răsplata nedreaptă, a fost demonizată. Însă ierarhul s-a rugat și a eliberat-o de demon.

Citeşte şi:  Fericirea pământească este aceeaşi cu fericirea pe care şarpele a făgăduit-o Evei

Dacă nu ne este cu putință să rămânem netulburați, trebuie cel puțin să ne înfrânăm limba, după cum spune Psalmistul: Tulburatu-m-am și n-am grăit (Psalmul 76, 4).

Un serafim printre oameni – Sfântul Serafim de Sarov, traducere de Cristian Spătărelu, Editura Egumenița, 2005, pp. 326-327