Un ortodox nu se poate ruga împreună decât cu alți ortodocși. Această învățătură a fost dintotdeauna poziția Bisericii și ea este exprimată, mai întâi de toate, de Canoanele 45 și 65 Apostolice. Desigur, sunt menționate și sancțiunile date celor care săvârșesc lucrări potrivnice celor pe care Duhul Sfânt ne învață să le săvârșim.

Pentru că unii susțin că Sfintele Canoane care interzic, dar și condamnă, împreuna-rugăciune cu ereticii, se referă numai la săvârșirea cultului divin (a slujbelor) împreună cu ereticii, adică „împreună-slujirea”, se impune a se sublinia (și acest lucru îl vedem în lucrarea însăși a Bisericii) că Sfintele Canoane condamnă și așa-numită „împreună-rugăciune simplă.”

Împreuna-rugăciune nu este îngăduită nici „după iconomie” în cazul înaltelor fețe bisericești, pentru că aceasta, în afară de alte consecințe nefaste, creează (în sens rău, desigur) un precedent și ecumeniștii se folosesc de acesta și îl promovează ca lucrare care poate fi repetată de către aceștia (de toți ecumeniștii), când de fapt este un exemplu de evitat.

Rugăciunea este o lucrare sfântă și se adresează lui Dumnezeu-Treimea și nu este îngăduit ca să intre credinciosul în comuniune, prin împreună-rugăciune, cu erezia, care Îl hulește pe Hristos și luptă împotriva Bisericii Lui.

Citeşte şi:  Numai cine nu vrea nu observă că trăim vremurile apocaliptice!

Însă această interdicție binecuvântată (de a nu se ruga ortodocșii cu ereticii sau/și cu păgânii) îi ajută și pe cei din afara Bisericii să înțeleagă (să îți dea seama) că se află în înșelare și în erezie și mai ales că este necesar ca ei să se întoarcă în Biserică, iar această Biserică desigur este Una singură și nu mai multe: SFÂNTA ORTODOXIE!

Citeşte şi:  Pregătiţi-vă, dragii Bunelului, pregătiţi-vă... Acum sunt vremurile de sfârşit, sunt vremurile de sfârşit!

Dar și în această problemă tot Sfinții înșiși ne călăuzesc ce este de făcut:

a) niciun Sfânt nu s-a rugat împreună cu ereticii;

b) luminați de Dumnezeu și îndumnezeiți prin har sunt cei care ne călăuzesc spre ce anume este rugăciunea și cum trebuie ea făcută!

Prin împreună-rugăciunile săvârșite de ei cu ereticii și cu păgânii, singurul lucru pe care ecumeniștii îl demonstrează este că nu au nicio legătură cu Sfinții și că în pofida iubirismului și a învățăturii eronate despre rugăciune, nu au nicio cunoaștere despre rugăciunea autentică, mântuitoare și sfântă pe care Sfinții o lasă ca moștenire fiecărei generații de ortodocși.

Citeşte şi:  Vedenia Sfantului Antonie ce Mare: O urgie are să cuprindă Biserica… Se va defăima altarul Meu

Prin urmare, ori credinciosul (clericul, monahul, mireanul) cunoaște ce este rugăciunea și respectă Sfintele Canoane, făcând ascultare de Sfinți, ori participă la „piesele de teatru cu împreună-rugăciune” și la „con-slujirile fastuoase” și se dovedește a fi cu totul lipsit, în cel mai bun caz, de duhul și trăirea Ortodoxiei.

Cei care învață cele opuse Ortodoxiei să ne prezinte exemplul măcar unui Sfânt care a învățat și a săvârșit împreună-rugăciune cu ereticii sau să ne arate măcar un eretic care prin intermediul „împreună-rugăciunilor” să se fi întors (convertit) la Ortodoxie.

Sursa – https://synaksiorthodoxon2.blogspot.com/2019/09/blog-post_4.html

traducere din limba greacă de pr. Ciprian Staicu