Nota noastră: Iar rânduiala de a se citi Molitfele Sfântului Vasile e stabilită de Sfinţii Părinţi. Cine îndrăzneşte să-i ’’corecteze’’ pe Sfinţii Părinţi? Toată rânduiala slujbelor este extraordinar de bine chibzuită şi alcătuită. Cu adevărat cei ce s-au ostenit la scrierea Tipicului slujbelor au fost de Dumnezeu luminaţi. Nici un cusur, nici un defect nu se observă în rânduiala slujbelor, totul este armonios, plin de sens şi de tâlc duhovnicesc. Noi trebuie doar să ascultăm, să înţelegem şi să trăim ceea ce ni se oferă atât de uşor şi simplu la biserică. Cu atât mai mult este necesar să ascultăm şi citirea Molitfelor Sf. Vasile cel Mare, ca să ne izbăvim de bântuiala dracilor… Cine din creştinii de azi are curajul să spună că nu este ispitit de draci?!…

Citeşte şi:  Numele lui Ştefan cel Mare şi Sfânt va fi trecut în sinaxarul Bisericii Ortodoxe din Ucraina

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat decizia de a interzice citirea moliftelor Sfântului Vasile. Hotărâreale-a fost adusă la cunoștință clericilor printr-un SMS.

molitfele sf vasile cel mare

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a interzis citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare

Sute de preoţi au fost anunţaţi că nu mai au voie să citească moliftele Sfântului Vasile, considerate blesteme la adresa diavolului, pentru alungarea demonilor și dezlegarea celor posedați. Considerate ca având un efect extrem, moliftele nu pot fi citite decât de preoții cu har, și doar de sărbătoarea Sfântului Vasile. Unii clerici consideră potrivită decizia Sfântului Sinod nr. 630/2011, tocmai pentru că stabilește anumite limite.

“E un lucru mare. Moliftele nu pot fi citite decât în anumite condiţii şi nu de orice preot. Se ajungea la situaţii aberante, în care moliftele erau citite de neiniţiaţi şi chiar contra cost. Sfântul Sinod a luat o decizie înţeleaptă”, ne-a spus un cunoscut preot din Timişoara. Mesajul pe care mulţi slujitori ai Domnului l-au primit de Anul Nou suna în felul următor: “Preacucernice părinte, vă aducem la cunoştinţă că prin hotărârea Sfântului Sinod numărul 630/2011, s-a stabilit (…) că la sfârşitul Sfintei Liturghii din ziua de 1 ianuarie se va oficia slujba Tedeumului, fără a se citi moliftele Sf. Vasile cel Mare. Vă rugăm să comunicaţi prezenta hotărâre tuturor unităţilor din protoierie”.

Sfântul Vasile este considerat de teologi, alături de Ioan Gură de Aur, unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe.