Amenzile – sunt si ele in pas cu tehnologia. Soferii risca sanctiuni nu doar daca stau cu telefonul la ureche, dar si daca butoneaza. 1200 de lei cei care scriu mesaje sau navigheaza pe internet in timp ce conduc. Pentru cei care nu invata lectia din prima amenda va fi de cinci ori mai mare. Propunerea apartine unui grup de deputati, insa trebuie sa treca de Parlament ca sa intre in vigoare.

Mihaela SPATARI, DEPUTAT GPPEM: ”Actual este o sanctiune pentru vorbitul la telefonul mobil, dar situatia s-a schimbat. Acum avem cred 2 milioane de abonati care au 3G sau 4G la telefon.”

Era internetului non-stop a generat o noua metoda de a mai aduna niste bani in pusculita statului. O amenda de 1200 de lei risca cei care in timp ce sofeaza utilizeaza retelele de socializare. Sanctiunea s-ar putea ridica la 6 mii pentru cei care sunt prinsi pe picior gresit – repetat.

Citeşte şi:  Sistemul electronic de numărare a voturilor nu este sigur, declaraţii

Mihaela SPATARI, DEPUTAT GPPEM: ”O sa va dau un exemplu. Atunci cand scriem un mesaj in timpul condusului, atentia ne este captata pentru 4,5 – 6 secunde. La 50 de km la ora, asta este aproximativ 70 de m ca soferul nu este atent tot ceea ce se mai intampla.”

”Eu cred ca e corect, atentia e pierduta, dar normal ca nu as dori, ca asta o fac si eu si o facem toti.”

“Pai si politistii se folosesc de ratie si de toate cele si telefoane.”

Propunerea proaspat lansata de un grup de deputati ai Grupului Parlamentar Popular European, prevede si anumite exceptii. Utilizarea aplicatiei GPS sau apelurile de urgenta nu vor cadea sub incidenta legii.

Citeşte şi:  Seismolog: Autorităţile nu întreprind nimic pentru a interveni prompt în cazul unul cutremur

Mihaela SPATARI, DEPUTAT GPPEM: “De exemplu Irlanda, acolo utilizarea telefonului mobil in timpul condusului este egal cu mersul la volan in stare de ebrietate si se sanctioneaza cu peste o mie de euro.”

Soferii admit ca ideea e una buna, desi recunosc ca vor lasa cu greu telefonul din mana.

“Drept o sa faca, te dezbate tare de la drum. – Si totusi o faceti? – Da.”

“Numai in tarile noastre se face asa.”

Am intalnit si conducatorii carora nu le pasa de aceste schimbari.

“- Nu butonati, nu raspundeti la vreun mesaj pe internet? – Nu Doamne fereste, nu asa ce va nu. Ca mine sunt putini credca, serios.”

„- Si daca va scrie cineva pe internet? – Rabda, cred ca se poate de rabdat si de scris mai tarziu.”

Acelasi proiect mai prevede si majorarea amenzilor pentru conducatorii care nu acorda prioritate pietonilor si biciclistilor. Sanctiunea ar putea creste de la 300 de lei la 1200.

Citeşte şi:  Facturile vor putea fi plătite direct de pe telefonul mobil

In 2016 in cadrul campaniei Ucigasi pe treceri de pietoni, PRO TV a cerut printr-un demers Guvernului si Parlamentului modificarea legislatiei, astfel incat neacordarea prioritatii pietonilor aflati pe treceri sa fie catalogata ca infractiune grava soldata cu suspendarea permisului de conducere pentru cel putin 90 de zile si puncte de penalizare. Atunci ministerul de interne a creat un grup de lucru care sa analizeze posibilitatile de modificare a sanctiunilor, insa fara nici un rezultat.

Sursa: protv.md