Moldovenii sunt pesimişti cu privire la direcţia în care se îndreaptă ţara. Doar 29% cred că direcţia este una corectă, iar 60% spun că este greşită – arată un sondaj de opinie prezentat astăzi, 7 februarie 2018, transmite IPN.

28% din respondenţi cred că legile în Republica Moldova sunt bune. Cei care au interacţionat cu sistemul judiciar sunt mai pesimişti: doar 20% cred că legile sunt bune, iar 72% spun că ţara merge într-o direcţie greşită.

Citeşte şi:  Cetățenii R. Moldova continuă să cheltuiască mai mult decât câștigă

77% din respondenţi cred că politicienii sunt corupţi. Nu stau cu mult mai bine nici judecătorii (76%), procurorii (74%), poliţiştii (72%), medicii (69%) sau funcţionarii publici (63%). Cât despre profesori, 38% din respondenţi au spus că aceştia sunt corupţi.

Doar 36% dintre respondenţi au fost de acord că moldovenii sunt egali în faţa legii, iar 62% sunt de părerea opusă.

Citeşte şi:  Pâinea îmbogăţită cu fier şi acid folic va apărea pe rafturile magazinelor începând cu luna februarie

La capitolul încrederea în instituţii, cel mai bine stă biserica, care se bucură de încrederea a 70% din respondenţi. 34% din respondenţi au încredere în mass-media, 16% – în justiţie. Iar în Parlament şi în Guvern au încredere 14% din respondenţi. Dintre respondenţii care au avut treabă cu justiţia din Moldova, doar 8% au încredere în Guvern şi doar 7% în Parlament.

Citeşte şi:  Autoritățile pregătesc un proiect de lege pentru a diminua riscurile de supraîmpovărare a populației prin împrumuturi şi credite

Sondajul a fost realizat de Magenta Consulting în cadrul proiectului „Sporirea Eficienţei, Responsabilităţii şi Transparenţei Instanţelor Judecătoreşti din Moldova”, finanţat de UE şi implementat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).