S.A. Moldotelecom, Tutun-CTC SA, Rețelele Electrice de Distribuție Nord și Nord-Vest se numărau printre cele 13 active importante ale statului care în noiembrie anul trecut au fost incluse în lista proprietăților pasibile privatizării. Asta deși pentru anul 2012 acestea au înregistrat profituri de milioane. Potrivit analistului economic Daniela Dermengi, aceste companii se numără printre cele mai profitabile şi rentabile întreprinderi de stat şi societăţi pe acţiuni.
Astfel, în anul 2012, SA Moldtelecom a înregistrat un profit de 112,7 mil. lei, Tutun-CTC SA – circa 45 mil. lei, Rețelele Electrice de Distribuție Nord – 73,1 mil. lei și Nord-Vest – 29,7 mil. lei, IS „Aeroportul Internaţional Chişinău” – 16,1 mil. lei.
Amintim că la 13 noiembrie 2013 Cabinetul de miniștri a aprobat o listă din 13 obiective de importanță strategică ce urmau să fie supuse privatizării.
Printre aceste întreprinderi se numără S. A. Aroma, S. A. Tutun-CTC, S. A. Moldtelecom, precum și Î. S. Compania Aeriană „Air Moldova”. Întreprinderile au fost atunci grupate în opt loturi după ramură. Pe 1 februarie curent urma să aibă loc licitaţia pentru selectarea companiilor de consultanţă care să evalueze valoarea de piaţă a fiecărei întreprinderi. La 26 februarie Guvernul a sistat, însă, procesul. „Am ajuns la concluzia că nu putem asigura un proces transparent”, a declarat ca urmare ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.
Sursa: agora.md