Nu v-am spus nimic nou astăzi și nici nu e un secret pentru nimeni, doar că puțini știau cum stau lucrurile de fapt. Iată că un raport de audit al Curții de Conturi aduce puțină claritate și confirmă temerile multora dintre noi.
Portalul știri.md a dat citire acestui raport în care este relevat faptul că, în ultimii ani, sunt înregistrate sute de încălcări ale Regulamentului Circulației Rutiere comise de către deputați, angajați ai Cancelariei de Stat, Procuraturii Generale, CNA, MAI și Inspectoratului General al Poliției.
Membrul Curții de Conturi Petru Rotaru spune că persoanele cu funcție de răspundere care încălcă prevederile Regulamentului Circulaţiei Rutiere sunt trecute în rapoartele întocmite de polițiști ca persoane neidentificate.
Un raport al Curții de Conturi relevă că în 2018 nu au fost întocmite procese-verbale de contravenție în baza a 57 de rapoarte ale agenților constatatori, emise pentru încălcarea regulilor circulației rutiere de către deputați. Petru Rotaru a declarat în studioul Sputnik Moldova că legislația stabilește o procedură anevoioasă pentru cazurile când un deputat comite încălcări contravenționale.
Procedură anevoioasă, într-o țară cu ”oameni harnici”, înseamnă de fapt neîndeplinirea formalităților ce țin de această procedură, ca să nu mai aibă chef unii să le scrie amenzi.
„Ce ține de deputați, prin statutul lor sunt persoane care beneficiază de imunitate și alte garanții stabilite de legislație. În foarte multe cazuri, agenții constatatori s-au eschivat și nu au inițiat aceste procese-verbale de contravenții pentru că este o procedură specială și anevoioasă”, a precizat Petru Rotaru.
Membrul Curții de Conturi mai spune că persoanele cu funcție de răspundere care încălcă regulamentului circulaţiei rutiere figurează ca persoane neidentificate, ceea ce este un nonsens în contextul în care aceste instituții sunt publice.
Angajați ai Cancelariei de Stat figurează în 31 de rapoarte de încălcare a Regulamentului Circulaţiei Rutiere.
Cei de la Secretariatul Parlamentului înregistrează 26 de rapoarte contravenționale, MAI – 17 rapoarte și IGP – 52 de rapoarte.
După cum vedeți Inspectoratul General al Poliției sunt cei mai sârguincioși! Voi câte amenzi ați achitat și în baza căror încălcări săvârșite și documentate?