Sfințenia omului se lucrează și mântuirea se dobândește numai în Biserica lui Hristos. Ar fi cu totul absurd să admitem existența sfințeniei la bisericile mincinoase pe care le-a recunoscut și a încercat să le legitimeze sinodul tâlhăresc din Creta. Nici papistașii, nici ceilalți rătăciți care pretind că sunt creștini, nu au sfințenie, pentru că această stare Dumnezeiască nu este compatibilă cu erezia și rătăcirea de la Sfânta Credință Ortodoxă. Cu atăt mai puțin am putea vorbi de sfințenie în așa numitele religii păgâne: budism, hinduism, brahmanism, islamism etc.

Ştiaţi că Sf. Iustin Popovici rupsese comuniunea cu ereziarhul Gherman, prin încetarea pomenirii acestuia la Sfintele Slujbe?

Ştiaţi că Sf. Iustin Popovici rupsese comuniunea cu ereziarhul Gherman, prin încetarea pomenirii acestuia la Sfintele Slujbe?

Sfântul Iustin Popovici a fost printre cei care au sesizat primejdia ecumenismului, înainte ca acesta să se manifeste cu virulența pe care o vedem în vremea noastră. Era anul 1971, și nevrednicul de pomenire patriarh al Serbiei, Gherman, unul din președinții cmb (consiliul mondial babilonic) a semnat următorul text: ,,Și respirația puternică de reînnoire va sufla în arena puternică a Bisericii, precum și în fiecare din comunitățile ei, pentru că acestea nu sunt simple unități administrative, ci ele constituie (fiecare) o parte a unei mari Biserici creștine’’. Precum vedem cu limpezime, textul expune fără echivoc erezia ecumenistă numită teoria ramurilor, conform căreia fiecare rătăcire, fiecare sectă sau comunitate eretică ar deține o parte a adevărului, iar acesta, în integralitatea lui, nu poate fi dobândit decât prin unirea, prin însumarea acestor erezii. De-aici ar rezulta un amalgam drăcesc, în care întunecații urmăresc să atragă și Sfânta Biserică Ortodoxă, spre a o pierde în această mixtură babilonică.

Citeşte şi:  Ucraina: Primăria din Kiev interzice Bisericii Ortodoxe canonice orice activități în afara bisericilor

În aceste circumstanțe, Sfântul Iustin Popovici a rupt comuniunea cu ereticul patriarh Gherman, prin încetarea pomenirii acestuia la Sfintele Slujbe, cum cer Sfintele Canoane, și a rupt orice legătură cu pseudo-ierarhul căzut în erezie. Este motivul pentru care Gherman nu a participat la Slujba de înmormântare a Sfântului Iustin din 25 martie 1971.

În acest fel, Sfântul Iustin s-a alăturat celorlalți Sfinți care au ales această cale canonică de luptă împotriva ereziei, care a pătruns în Biserică. Și amintim aici pe Sfinții Maxim Mărturisitorul, Grigorie  Palama și Paisie Aghioritul, neexcluzându- l pe vrednicul Mitropolit Augustin de Florina.

Citeşte şi:  Antihristii de acum, care conduc toată lumea ne urăsc mai mult Ortodoxia decât chiar marxiștii

Așadar, facă bine ecumeniștii contemporani să nu se mai acopere de ridicol când susțin că nepomenitorii actuali ar fi schismatici, adică în afara Bisericii. Făcând această paralelă cu Sfinții amintiți n-aș vrea, Doamne ferește, să sugerez că noi am fi făcut oarece pași pe calea sfințeniei. Nu. Noi am rămas în locul acela din care putem spune doar atât: ,,Suntem slugi nevrednice, pentru că am făcut  ceea ce eram datori să facem’’ (Luca 17, 10).

Canonul 15 al Sinodului I II de la Constantinopol, din 861, statornicește fără echivoc: „cei ce se despart pe sine de comuniunea cea cu întâiul stătător al lor pentru oarecare eres osândit de sfintele sinoade sau de Părinţi, fireşte adică, de comuniunea cu acela care propovăduieşte eresul în public şi cu capul descoperit îl învaţă în Biserică, unii ca aceştia nu numai că nu se vor supune certării canoniceşti, desfăcându-se pe sineşi de comuniunea cu cei ce se numeşte episcop chiar înainte de cercetarea sinodicească, ci se vor învrednici şi de cinstea cuvenită celor ortodocşi. Căci ei nu au osândit pe episcopi, ci pe pseudo-episcopi și pe pseudo-învățători, și nu au rupt cu schismă unitatea Bisericii, ci s-au silit să izbăvească Biserica de schisme și dezbinări”. Mulțumim, cinste nu dorim, ne ajunge mila lui Dumnezeu. Citiți cu atenție acest Sfânt Canon, care face parte din Revelația Dumnezeiască, fiind cuprins în Sfânta Tradiție a Bisericii noastre.

Citeşte şi:  Părintele Justin Pârvu: “Ierarhii ecumeniști sunt nişte păpuşi care însă au pierdut harul Adevărului, care doar mimează adevărul”

Când îi veți auzi pe ecumeniști clamând că actualii nepomenitori ar fi schismatici, clișeul propagandistic la modă, spuneți doar atât: Suntem în Biserică, parte a ei, întocmai cum au fost Sfinții pomeniți mai sus. Încercăm, după puterile noastre, să apărăm Biserica noastră de schismele provocate de voi și de monstrul din Constantinopol, Bartolomeu. Suntem în ,,schismă’’, în îngrădire cu voi, ereticilor dovediți, nu cu Biserica lui Hristos. Voi sunteți în afara Bisericii, prin ereziile ecumeniste pe care le propovăduiți cu capetele voastre descoperite și goale. De Dumnezeu nu vă temeți, de oameni nu vă rușinați.

Presbiter Iovița Vasile