Studenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” sunt împotriva studiilor în regim online, informează NTV Moldova. Ei consideră că decizia autorităților în acest sens este incorectă, deoarece peste 90 la sută sunt vaccinați. În plus, pentru a deveni un specialist, au nevoie de multă practică, ceea ce nu este posibil cu ajutorul calculatorului.

studenti medicina ore online

Studenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie sunt împotriva studiilor în regim online

Irina Boico este studentă în anul III la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”. Ea spune că studiile de la distanță nici pe departe nu asigură posibilitatea deprinderii abilităților dezvoltate în sălile de clasă, deoarece practica medicală se obține printre profesori și pacienți.

– Eu, personal, și colegii mei de grup, sunt absolut împotrivă, pentru că un medic adevărat trebuie să facă practică și, neluând în considerație alte obstacole care sunt, eu consider că aceste obstacole ne fac mult mai puternici, ne disciplinează și ne educă într-un fel.

Și rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, consideră că studenții trebuie să revină în aule.

Citeşte şi:  Fenomen nemaiîntâlnit, în Moldova. O Tornadă a distrus nouă gospodării și trei depozite în raionul Drochia

Emil Ceban, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”:

„Niciun medic nu poate fi pregătit online. Paicenții, părinții, buneii noștri nu o să vrea să aibă un medic sau un alt specialist unde s-ar adresa, care ar primi o diplomă online. De aceea, pentru noi, astăzi, acest lucru este foarte important”.

Nemulțumirea sutelor de studenți de la medicină a ajuns și la urechile ministrului Sănătății. Ala Nemerenco a recunoscut că autoritățile s-au cam grăbit, atunci când au decis fără a ține cont de realitățile de la universitatea de medicină. După ce și-a recunoscut vina, șefa de la sănătate a promis că specialiștii din Comisia Națională pentru Sănătate Publică vor mai chibzui asupra situației.

Citeşte şi:  Deputații din Moldova se vor afla în autoizolare. Aceștia vor fi testați la COVID-19 din banii proprii

Ala Nemerenco, ministrul Sănătății:

„Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică nu a luat decizii concrete. Următoarele comisii, inclusiv teritoriale, cât și cea națioanlă, pot să ia în considerare ceea ce se aplică în codul portocaliu, instituțiile care necesită a avea ore practice și nu este vorba doar de Universitatea de Medicină, mai sunt și alte instituții universitare, cât și colegii, inclusiv aducând argumentul unei rate de vaccinare foarte înalte ar putea să se întoarcă… dar, de fapt, ei nici nu au intrat, fiindcă aceasta este o prevedere recomandată de la 1 octombrie”.