Peste doi ani studiile ar putea deveni obligatorii pana la varsta de 18 ani. Autoritatile vrea astfel sa impuna elevii sa faca carte chiar si dupa absolvirea gimnaziului. Ce-i drept, deocamdata nu au stabilit cum ii vor pedepsi pe tinerii care decid sa abandoneze scoala si nici mecanismul de institutionalizare fara plata a tuturor copiilor. Aceasta prevedere e inclusa in Codul Educatiei si ar trebui sa fie pusa in practica, cel tarziu, incepand cu intaii septembrie 2018.
Octavian Molovata este in clasa a noua. Dupa absolvirea gimnaziului, vrea sa urmeze niste cursuri de bucatar, dupa care sa plece in strainatate.
Octavian MOLOVATA, ABSOLVENT GIMNAZIU: „Ma duc mai intaii sa lucrez peste hotare, dupa asta vin in Moldova sa imi deschid propria mea bucatarie.”
Ideea de a fi obligat sa mai stea 3 ani pe bancile scolii i se pare absurda.
Octavian MOLOVATA, ABSOLVENT GIMNAZIU: „Sa pierzi multi ani invatand, dar nu sa faci lucrurile pe care le ai de facut.”
Sunt si alti elevi care cred la fel.
„Cred ca acesti trei ani din clasa a noua pana a 12 vor fi pierduti.”
Este exact ceea ce vor autoritatile sa ii oblige pe elevi, pentru a se asigura ca totitinerii, la majorat, se vor alege fie cu o meserie, fie vor fi pregatiti de universitate.
Valentin CRUDU, SEF DIRECTIA INVATAMANT PREUNIVERSITAR: „Sa nu se primeasca ca raman pe dinafara asa cum avem in fiecare an copii care nu sunt incadrati in scoli si la varsta de 16 ani va dati seama ca nu pot fi incadrati nici in campul muncii.”
Si aici, ministerul are sustinatorii sai.
Fostul ministru al Educatiei, Anatol Grimalschi pare destul de rezervat.
Anatol GRIMALSCHI, FOST MINISTRU AL EDUCAȚIEI: „Cum poti obliga un adult sa invete. Trebuie de gasit metode cu caracter de stimulare, nu cu caracter de obligare.“
Noua prevedere ar veni in contradictie cu procesul de admitere prin concurs in licee. Tinerii nu ar mai trebui selectati in clasa a zecea, iar studiile in colegii ar trebui sa devina gratuite.
Valentin CRUDU, SEF DIRECTIA INVATAMANT PREUNIVERSITAR: “Cand vom fi gata, pe parcursul anunlui curent de studii, numaidecat o sa venim cu reactie sa va zicem felul si faptul cum se va intreprinde.”
Vladimir Gutu, expert al Consilului Europei in Educatiei, crede, mai degraba, ca aceasta prevedere ar trebui imbunatatita.
Vladimir GUTU, EXPERT INTERNATIONAL IN EDUCATIE: “Nu de la 7 ani, dar de la 5-6 ani si atunci la varsta de 17 ani, elevii vor absolvi licee ca mai repede sa vina pe piata muncii.”
Anul trecut, peste 500 de copii au abandonat scoala.
Valentin CRUDU, SEF DIRECTIA INVATAMANT PREUNIVERSITAR: „Nu ne-am gandit la sanctiuni. Noi trebuie sa avem acest parteneriat cu familia copilului.”
Din cei peste 31 de mii de absolventi de gimnaziu din acest an, 80 la suta au ales sa-si continue studiile fie la liceu, fie la colegiu sau la scoala profesionala. Ceilalti au optat pentru cursuri de scurta durata, scoli serale sau studii peste hotare. 2000 de adolescenti inca nu au decis ce vor face dupa absolvire, in timp ce alti 800 s-au si angajat.
Sursa: protv.md