Radiaţiile telefonului mobil e posibil să provoace cancer? Studiile noi indică faptul că există un risc de apariţie a cancerului la șobolanii de laborator expuși la radiaţii, însă dovezile nu pot rezolva dezbaterile în curs, legate de cauzalitate sau de manifestarea efectelor la oameni.

Radiaţiile ionizante emise de surse cum ar fi aparatele cu raze X sau soarele cresc riscul de cancer prin distrugerea moleculelor din organism. Dar radiaţia neionizantă de radiofrecvenţă (RF), pe care telefoanele mobile și alte dispozitive fără fir le emit, are doar un efect biologic cunoscut: capacitatea de a încălzi ţesutul prin excitarea moleculelor sale, scrie semneletimpului.ro

Totuși, dovezile oferite de studii arată că expunerea prelungită chiar și la niveluri foarte scăzute la radiaţie RF predispune șobolanii la dezvoltarea unei tumori rare, numite neurinom (schwanom – tumoră benignă a unui nerv legat de encefal, cel mai frecvent afectat este nervul auditiv), prin alte mecanisme decât încălzirea, despre care nu se cunosc foarte multe detalii.

Cercetătorii din cadrul National Toxicology Program (NTP), SUA, au testat 3.000 de șobolani și șoareci de ambele sexe timp de doi ani – cea mai amplă investigaţie a posibilelor corelaţii dintre radiaţiile RF și cancerul la rozătoare întreprinsă vreodată de cercetătorii americani. În același timp, în Italia cercetătorii de la Institutul Ramazzini au investigat efectele RF la aproape 2.500 de șobolani, pe care i-au urmărit din stadiul de pui până la moarte.

Studiile au evaluat expunerile la radiaţii în moduri diferite. NTP a analizat expunerile din apropierea sursei, care aproximează modul în care oamenii sunt expuși radiaţiilor în timp ce folosesc telefoanele mobile. Cercetătorii de la Ramazzini au analizat expunerea la sursă, care aproximează radiaţia RF wireless, de pe tablete, laptopuri și alte device-uri. Studiile au generat rezultate comparabile: șobolanii masculi, din ambele studii, au dezvoltat neurinom la inimă într-un procent mai mare comparativ cu subiecţii care nu au fost expuși. Neurinomul la inimă este o afecţiune destul de rar întâlnită la om.

Citeşte şi:  Cum arata si cum se produce CARNEA FALSA, existenta in multe magazine! Imaginile acestea nu o sa le uiti prea curand!

Concluziile confirmă că expunerea la radiaţii RF are efecte biologice la șobolani, unele dintre ele „relevante pentru carcinogeneză”, a explicat Jon Samet, profesor de medicină preventivă la Școala de Sănătate Publică din Colorado.

Atunci când sunt pornite, telefoanele mobile și alte dispozitive fără fir emit radiaţii RF continuu, chiar dacă nu sunt utilizate în mod activ, deoarece comunică mereu cu sursa primară. Intensitatea emiterii de radiaţii scade odată cu creșterea distanţei faţă de corp și atinge un nivel maxim atunci când dispozitivele sunt utilizate în apropierea capului, în timpul apelurilor telefonice, sau în faţa corpului, în timpul trimiterii de mesaje text.

Totodată, cercetătorii au raportat rate crescute de limfom, precum și alte tipuri de cancer care afectează prostata, pielea, plămânii, ficatul și creierul la toate animalele expuse. Ratele de dezvoltare a acestor tipuri de cancer au crescut pe masură ce intensitatea expunerii a crescut. Paradoxal, animalele tratate cu radiaţii au trăit totuși mai mult decât cele neexpuse. Rezultatele studiului au fost revizuite de un grup de experţi externi, care au concluzionat că există „dovezi clare” care leagă radiaţia RF de neurinomul la inimă și „unele dovezi” care o leagă de gliomul creierului (tumoră cerebrală). Un raport final este așteptat în câteva luni.

Citeşte şi:  Alergiile pot apărea pe fondul consumului de alimente procesate, pline de aditivi şi hormoni

Cauza pentru care doar celulele Schwann și gliale par să fie ţinte ale radiaţiilor RF nu este clară. David Carpenter, profesor doctor la Universitatea din Albany, SUA, a explicat că scopul acestor celule este de a izola fibrele nervoase în întregul corp.

Studiile de epidemiologie care investighează relaţia dintre utilizarea telefonului mobil și riscul apariţiei cancerului la om au avut rezultate incoerente. Unele studii au inclus persoane care deja aveau tumori suspectate de legături cu radiaţiile RF, cum ar fi glioame, neurinom acustic și tumori ale glandelor salivare. Cercetătorii au comparat obiceiurile de utilizare a telefoanelor mobile autoraportate ale pacienţilor cu cancer cu cele ale altor persoane care nu au avut aceleași boli. Alte studii au analizat oameni sănătoși și apoi i-au monitorizat în timp pentru a vedea dacă posibile diagnostice de cancer au fost corelate cu modul în care au fost utilizate telefoanele mobile.

Câteva studii de epidemiologie au raportat rate mai mari de apariţie a tumorilor cerebrale în rândul persoanelor care folosesc telefoanele mobile de mai mult de 10 ani. De o importanţă deosebită sunt tumorile benigne de celule Schwann, numite neurinoame acustice, care afectează celulele nervoase ce leagă urechea internă de structuri din interiorul creierului. Aceste creșteri tumorale benigne pot în unele cazuri să progreseze în timp, până la declanșarea cancerului malign. Totuși alte studii nu au găsit nicio legătură între apariţia neurinomului acustic sau a tumorilor cerebrale și utilizarea intensă de către utilizatorii împătimiţi de telefoane mobile.

Citeşte şi:  Peste 80% din peşte conţine un nivel periculos de mercur

„În ciuda rezultatelor studiului NTP, concluziile privind expunerea la RF și cancerul uman, care în prezent se ridică la sute de studii, ne fac să avem încredere că limitele actuale de siguranţă pentru radiaţiile telefonului mobil, acestea rămânând acceptabile pentru protejarea sănătăţii publice”, a explicat într-o declaraţie Jeffrey Shuren, directorul Centrului FDA pentru dispozitive și sănătate radiologică.

Stephen Chanock, director al Diviziei pentru Genetică și Epidemiologia Cancerului din cadrul Institutului Naţional Oncologic, a explicat de asemenea că, pentru el, dovezile din studiul Ramazzini nu schimbă această concluzie. „Continuăm să fim de acord cu declaraţia FDA”, a conchis el.

Cantitatea de energie RF absorbită în corpul utilizatorului este cunoscută ca rata de absorbţie specifică (SAR). Telefoanele mobile au niveluri diferite de SAR. Producătorii de telefoane mobile au obligaţia de a raporta nivelul maxim SAR al produsului lor la Comisia Federală a Comunicaţiilor (FCC) din SUA. Aceste informaţii pot fi găsite adesea pe site-ul producătorului sau în manualul de utilizare al telefonului. Limita superioară a SAR permisă în Statele Unite este de 1,6 waţi pe kilogram (W/kg).

Dar, potrivit FCC, compararea valorilor SAR între telefoane poate fi înșelătoare. Valoarea SAR listată se bazează pe utilizarea la capacitatea maximă a telefonului, nu pe ceea ce utilizatorii ar fi de obicei expuși la utilizarea normală a telefonului. Valoarea reală a SAR în timpul utilizării variază în funcţie de mai mulţi factori, deci este posibil ca un telefon cu o valoare SAR mai scăzută să poată expune o persoană la mai multe radiaţii decât unul cu o valoare SAR mai mare, în unele cazuri.