Studiu: Micro-plasticul perturbă psihicul și provoacă anxietate atunci când nimerește in organism cu alimente și apă

Studiu: Micro-plasticul perturbă psihicul și provoacă anxietate atunci când nimerește in organism cu alimente și apă
Oamenii de știință au descoperit că micro-plasticul și nano-plasticul ingerate cu alimente și apă perturbă sistemul dopaminei, care reglează starea de spirit și motivația.
Studiile pe șoareci au arătat că aceste particule cresc anxietatea, inhibă activitatea și cauzează probleme de socializare.
Se remarca faptul că apa îmbuteliată conține de 2-3 ori mai multe micro-plastic decât apa de la robinet.
Particulele minuscule de plastic, ar putea modifica semnificativ dezvoltarea creierului și comportamentul, conform unui nou studiu pe șoareci publicat în Neuroscience. Cercetătorii au descoperit că aceste particule afectează sistemul dopaminei – un actor-cheie în motivație și dispoziție – și au impact asupra comportamentelor sociale în timpul etapelor critice ale dezvoltării.
Nano-plasticul, care măsoară mai puțin de 1.000 de nanometri, reprezintă o preocupare emergentă pentru mediu. Acestea sunt suficient de mici pentru a penetra barierele biologice și au fost găsite în organe umane, ridicând întrebări cu privire la potențialele lor efecte asupra sănătății. Studiile anterioare au asociat nano-plasticele cu inflamația și neurotoxicitatea la animale, dar se știau puține despre impactul lor asupra dezvoltării.
Pentru a rezolva această problemă, Na-Hyun Kim și colegii de la Universitatea Catolică Daegu din Coreea de Sud au examinat modul în care nano-plasticele au afectat șoarecii în diferite etape ale vieții. Folosind un studiu atent controlat, echipa a administrat nano-plastice pe cale orală o dată pe zi șoarecilor gestanți în timpul gestației, precum și direct puilor acestora în diferite stadii de dezvoltare.
În ciuda acestor avertismente, cercetarea subliniază necesitatea tot mai mare de a aborda poluarea cu nanoplastice. Având în vedere dovezile tot mai numeroase cu privire la efectele lor asupra creierului, aceste particule ar putea avea implicații de anvergură pentru sănătatea umană. Pentru moment, studiul ridică o întrebare urgentă: Cum putem reduce expunerea la acești poluanți invizibili, dar cu impact puternic?
Sursa: https://www.psypost.org/nanoplastics-found-to-disrupt-dopamine-system-and-social-adaptation/
Se remarca faptul că apa îmbuteliată conține de 2-3 ori mai multe micro-plastic decât apa de la robinet 👉👉 https://c.aparatorul.md/ypelo 👈
Se remarca faptul că apa îmbuteliată conține de 2-3 ori mai multe micro-plastic decât apa de la robinet 👉👉 https://c.aparatorul.md/j4t61 👈
Se remarca faptul că apa îmbuteliată conține de 2-3 ori mai multe micro-plastic decât apa de la robinet 👉👉 https://c.aparatorul.md/55vj8 👈