calciuSuplimentele de calciu sporesc riscul infarcturilor cu 86%

Noi cercetari publicate in jurnalul medical Heart (Inima) au confirmat descoperirile a doua studii controversate asupra suplimentarii calciului si riscurilor de infarct publicate in British Medical Journal anul trecut, si care au gasit un risc de infarct sporit cu 24-27% pentru cei care au luat 500 mg de calciu elemental pe zi. [1] [2]

Rezultatele acestei celei mai noi treceri in revista, inplicand 24 000 de oameni intre 35 si 64 de ani, au fost chiar si mai alarmante. Acesti participanti care au luat regulat un supliment de calciu si-au sporit riscul de a avea un infarct cu 86% fata de cei care nu au luat deloc suplimente de calciu.

De ce consumam obsesiv calciu din roci, oase si cochilii?

Intr-adevar, oamenii nu ar trebui sa fie asa de surprinsi de ideea ca suplimentarea calciului ar putea fi toxica pentru sanatatea cardiovasculara. La urma urmei, multi se supun examinarii nivelului de calciu coronarian si cardiac pentru a evalua riscul de evenimente cardiovasculare si/sau mortalitate cardiaca. Aceasta deoarece stim ca felul gresit de calciu la locul gresit poate avea ca rezultat efecte negative serioase asupra sanatatii. Sunt de fapt destul de multi specialisti din domeniul nutritiei care au avertizat demult impotriva suplimentarii cu calciu elemental; adica este vorba despre calciul din calcar, cochilii de scoici/stridii, coji de oua si faina de oase (hidroxiapatita). Mai sunt si cei care nu au nevoie sa fie “experti”, deoarece isi exercita bunul simt atunci cand vine vorba sa nu mananci pietre sau cochilii.

Aparent universala popularitate a consumarii suplimentelor de calciu elemental rezulta din eforturile promotionale ale “expertilor” in sanatatea conventionala si ale organizatiilor precum Fundatia Nationala pentru Osteoporoza/National Osteoporosis Foundation (ai carei sponsori corporativi includ producatorii de calciu Oscal si Citrical). De asemenea Organizatia Mondiala a Sanatatii a creat o definitie radical noua a densitatii osoase “normale” in 1994, cand a preluat standardul unui tanar adult de 25 de ani (care constituie maximum de masa osoasa in ciclul de viata la femei), cunoscut de asemenea ca “scorul T”, si l-a aplicat la toate femeile, indiferent de varsta.

Citeşte şi:  Pentru a face făina albă, ea este înălbită cu substanțe chimice, astfel, un produs destul de natural se transformă într-un surogat

Aceasta a avut ca rezultat redefinirea ca boala a pierderii normale si treptate a densitatii minerale osoase care intervine cu varsta, in mod esential medicalizand o non-afectiune. A mai avut ca rezultat si milioane de femei care au fost fortate sa ia medicamente inutile (si periculoase) “de construire a oaselor” si suplimente de calciu anorganic pentru a forta marirea densitatii minerale osoase prin orice mijloace necesare. Dintr-odata, femeilor sanatoase li s-a spus ca au o boala numita “osteopenie” sau “osteoporoza”, chiar daca densitatea lor minerala osoasa era normala pentru varsta lor, sexul si etnia (ceea ce ar fi fost clar ca lumina zilei, daca ar fi fost utilizat “scorul Z” mediat pe varste). Mai mult, cauzele numarul 1 si 2 de mortalitate la femei sunt bolile de inima si cancerul, cu infarctul si cancerul la san ca si cauze principale de morbiditate si mortalitate.

Cand luati in consideratie riscul mortii ca efect secundar al fracturii asociate cu densitate minerala scazuta a osului este infim fata de cel al mortii datorate infarctului indus de calciu si/sau densitatea minerala osoasa inalta asociata cancerului malign la san (risc cu 300% mai inalt pentru cele aflate in primele 25% dintre femeile cu cea mai mare densitate minerala osoasa), se prabuseste total justificarea pentru promovarea prevenirii osteopeniei/osteoporozei si/sau tratamentului femeilor cu probleme de sanatate cu mult mai putin grave.De fapt se pare ca aceasta fixatie mioapa ar putea contribui in mod semnificativ la moartea prematura a acestor femei.

Impietriti: cand calciul merge la locul gresit

Realitatea este ca obiceiul de a consuma calciul anorganic, elemental, simplu nu are sens. La urma urmei, ati experimentat vreodata un dezgust visceral dupa consumul accidental de coji de oua? Daca da, stiti ca trupul vostru este “cablat” pentru a respinge sursele de calciu de joasa calitate (pietre si oase), in favoarea capatarii calciului din hrana.

Citeşte şi:  Despre virtuţile binefăcătoare ale pelinului

Calciul anorganic sau “elemental”, atunci cand nu este legat de co-factorii naturali, d. ex. aminoacizi, lipide su gliconutrienti, gasiti in “hrana” (adica alte fiinte vii, d. ex. plantele ), nu mai are sistemul inteligent de livrare care da putinta corpului tau sa il utilizeze intr-o maniera biologica potrivita. In lipsa acestui “sistem de livrare”, calciul poate ajunge sa mearga in locuri unde nu il doresti (calcifiere ectopica) sau sa mearga in locurile unde il doresti (d. ex. Oase), dar in cantitati excesive, stimuland diviziunea celulara accelerata in mod nenatural (osteoblaste), rezultand mai tarziu in viata in rate de osificare mai inalte (aceasta este explicat mai jos in articol).

Sau corpul incearca sa se despovareze de acest calciu nepotrivit si sa il descarce in intestine (constipatie) sau sa il impinga in rinichi (pietre la rinichi). Mai rau, nivelul inalt de calciu se poate acumula in sange (hipercalcemie), ceea ce poate contribui la destabilizarea placii aterosclerotice prin formarea unei calote fragile de calciu pe aterom, poate contribui la formarea trombozei (cheagurilor de sange), hipertensiune (de aceea utilizam blocanti ai canalelor de calciu pentru a micsora presiunea sanguina) sau poate cauzand aritmii/fibrilatii si/sau crampe ale muschiului cardiac, sau spasme ale arterei coronariene (un declansator mai degraba comun, desi rareori recunoscut, al “infarctului”).

Si sanii sunt deosebit de susceptibili la calcifiere ectopica, de aceea utilizam aceleasi raze X pentru a evalua denstitatea osoasa, dar si pentru a discerne microcalcifierile patologice din san, adica mamografia cu raze X. Datorita faptului ca, cristalele de hidroxiapatita gasite in tesutul malign din san pot actiona ca “molecula semnalizatoare” celulara sau mitogena (inducand proliferarea celulelor), este posibil ca anumite calcifieri ale sanului sa poata fi o cauza, si nu doar un efect, al leziunilor tumorale (“cancer la san”) gasite acolo. Aceasta ar mai putea ajuta la explicarea motivului pentru care femeile cu cea mai inalta densitate osoasa (adesea obtinuta prin suplimentare masiva pe tot timpul vietii cu calciu) au o incidenta cu pana la 300% mai inalta a cancerului malign la san.

Citeşte şi:  Impactul eutanasiei în Belgia: infirmierele aleg mai degrabă să-şi părăsească slujbele decât să omoare oameni

“Pietrisul la creier” este de asemenea un fenomen tot mai predominant, in care pacientii autopsiati au fost gasiti avand depozite de calciu de marimea unei pietricele distribuite peste tot prin creier, inclusiv in glanda pineala (“sediul sufletului”). Largul spectru de patologii existente asociate calciului, si sporita lor predominanta in culturile obsedate de calciu impun o investigare si explicare suplimentara. Un aspect al acestui fapt il constituie fara indoiala fixatia noastra culturala pe suplimentarea cu megadoze de calciu pentru “afectiuni” inexistente asociate cu densitatea minerala osoasa care este normala pentru varsta noastra, dar nu pentru doctorii nostri si “expertii” care ii ghideaza cu dezinformari prietenoase pentru industria medicamentelor.

Cred ca aceste noi cercetari bat cuiul in sicriul oricarei indoieli ce mai ramane in ceea ce priveste daca noi ar trebui sa stam pe cat de departe posibil de suplimentele de calciu anorganic, ca si de modelele falimentare empiric si intelectual ale bolilor, modele care sunt utilizate in primul rand pentru a forta femeile sa consume aceste suplimente.

Surse pentru acest articol cuprind:
[1] BMJ 2010; 341 doi: 10.1136/bmj. C3691 (Published 29 July 2010) [http://www.bmj.com/content/341/bmj.c3691.full]

[2] Calcium supplements with or without vitamin D and risk of cardiovascular events: reanalysis of the Women’s Health Initiative limited access dataset and meta-analysis. BMJ. 2011; 342: d2040. Epub 2011 Apr 19. PMID: 21505219 [http://www.greenmedinfo.com/article/calcium-supplements-or-without-vitamin-d-increase-risk-cardiovascular-events]

http://www.greenmedinfo.com/blog/turned-stone-calcium-pills-proven-once-again-kill?utm_source=www.GreenMedInfo.com&utm_campaign=b745072b19-Greenmedinfo&utm_medium=email&utm_term=0_193c8492fb-b745072b19-86848641 – calciu