Supravegherea video în interiorul birourilor, unde angajații îşi desfăşoară activitatea de muncă, va putea fi făcută doar în cazul în care o astfel de ingerință în viața privată este suficient de justificată.

Propunerea este formulată de Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, într-un proiect de lege. Potrivit documentului, imaginile video obținute prin mijloace de supraveghere video instalate la locul de muncă vor putea fi utilizate în ordine disciplinară și doar în scopul confirmării/infirmării unei abateri disciplinare sesizate și înregistrate în prealabil, în condițiile legislației muncii.

Citeşte şi:  Moldovenii care nu-și vor prăși grădina vor fi amendați

Documentul prevede că nu se va admite utilizarea înregistrărilor video efectuate, în alte scopuri cu excepția cazului de producere a unui incident de securitate, accident de muncă sau se observă un comportament infracțional ce impune sesizarea organelor de drept competente să-l investigheze.

În cazul blocurilor de locuit, Centrul propune ca, camerele de supraveghere video fixe să fie montate la intrare/ieșire, pe perimetrul exterior al clădirii, precum și în spațiile adiacente acestora.

Este vorba de spațiile de parcare sau terenurile de joacă, care se află în nemijlocita apropiere a blocului și se află în proprietatea sau în gestiunea lor. Camerele vor putea fi instalate doar cu condiția existenței unei decizii de dispoziție a persoanei juridice ce administrează imobilul.

Citeşte şi:  Șoferii din Moldova vor achita în acest an milioane de lei în bugetul de stat

În cazul în care o astfel de decizie nu poate fi adoptată, se va solicita consimțământul în fomă scrisă a majorității simple, 50% + 1, din proprietarii blocului de locuit vizat.

Autor: Dumitrița Ciuvaga, http://www.bizlaw.md