Aproape 750 de persoane au în prezent interdicție de a părăsi țara. Mai exact, potrivit informațiilor oferite de Poliția de Frontieră, 749 de cetățeni nu au voie să iasă de pe teritoriul Republicii Moldova, pentru că au aplicate interdicții de către judecători și procurori.

Conform Codului de executare, executorii judecătorești au dreptul să solicite instanţei judecătoreşti, la cererea creditorului, aplicarea faţă de debitor a interdicţiei de a părăsi ţara în cazul în care plecarea acestuia ar face imposibilă sau dificilă executarea hotărârii judecătoreşti, scrie bizlaw.md.

Citeşte şi:  În Găgăuzia se atestă o adevărată explozie demografică

Documentul mai prevede că, interdicţia de a părăsi ţara în cel mult 6 luni se aplică de către judecător, la demersul executorului judecătoresc, doar după luarea măsurilor de asigurare a executării documentului executoriu, cu obligarea executorului judecătoresc de a efectua periodic un control privind necesitatea menţinerii acestei interdicţii. Încheierea instanței de judecată se execută imediat, însă poate fi atacată cu recurs.

Dacă este necesară menţinerea interdicţiei pe un termen mai mare, aceasta poate fi aplicată în mod repetat în urma unui demers motivat al executorului judecătoresc, dar nu mai mult de 3 ori în cadrul aceleiaşi proceduri de executare.

Citeşte şi:  Riști amenzi și alte sancțiuni dacă dai în chirie apartamente și nu plăteşti impozite

În cazul încetării procedurii de executare în condiţiile art. 83 lit. a)–c) și e)–g) din cod sau restituirii documentului executoriu, interdicţia de a părăsi ţara se revocă de către executorul judecătoresc. În cazul în care în procesul de executare a documentului executoriu dispare necesitatea menţinerii interdicţiei de a părăsi ţara, precum şi în cazul încetării procedurii de executare în condiţiile art. 83 lit. d) din cod, această interdicţie se revocă de către judecător la cererea executorului judecătoresc sau a părţilor în procedura de executare.

Citeşte şi:  Cum statul R. Moldova crește preţurile la măştile medicinale

Recent, un grup de deputați a propus excluderea din Codul de executare a normei care vizează aplicarea interdicției de a părăsi țara. Guvernul, însă, a dat aviz negativ.

În același timp, Codul de procedură penală prevede ca măsură preventivă obligarea de a nu părăsi ţara, care constă în îndatorirea impusă bănuitului, învinuitului, inculpatului de către procuror sau de instanţa de judecată de a nu părăsi ţara fără încuviinţarea organului care a dispus această măsură.