Hristos a primit această practică dureroasă imediat după Nașterea Sa. Descrierea ceremoniei tăierii împrejur a lui Hristos se păstrează în cuvinte puține, în Evanghelia după Luca. Sfântul Evanghelist scrie: „Și când s-au împlinit opt zile, ca să-L taie împrejur, I-au pus numele Iisus, cum a fost numit de înger, mai înainte de a Se zămisli în pântece” (Luca 2, 21).
Din această prezentare săracă în informații vedem că ceremonia tăierii împrejur era strâns legată de punerea numelui, pentru că atunci I s-a dat numele Iisus, care înseamnă mântuitor.
Interesante sunt cuvintele Cuviosului Teofilact, care spune că acea parte care a fost tăiată la circumcizia lui Hristos a fost păstrată neatinsă de însuși Hristos și a fost luată din nou odată cu Învierea Sa. Acest lucru arată ceea ce se petrece și cu trupul nostru. Învățătura Sfinților Părinți spune că părțile trupului nostru care s-au stricat în diferite feluri se vor lega din nou de trup sau vor fi din nou plămădite de Dumnezeu, astfel încât, omul întreg, alcătuit din trup și suflet, va intra în împărăția lui Dumnezeu. Desigur, atunci, trupul va fi duhovnicesc, nu sufletesc, așa cum este astăzi.
Tăierea împrejur, care a avut loc în cea de-a opta zi și era legată și de punerea numelui, a trecut în creștinism sub forma slujbei „pentru pecetluirea copilului și punerea numelui în cea de-a opta zi de la naștere“. Miezul slujbei este o rugăciune minunată pe care preotul o citește pruncului în fața ușilor bisericii. Desigur, pruncul este adus de moașă sau de o rudă, nu de către mamă, care va intra în biserică abia în cea de-a patruzecea zi de la naștere.
Cert este faptul că, fiind om, prin tăierea împrejur, Hristos a suferit o mare durere. Aceasta arata toatala aplecare a lui Dumnezeu spre neamul omenesc. Unul dintre troparele sărbătorii spune: „Legea plinind, Făcătorul Legii, cu trupul, astăzi, de bunăvoie, Se taie împrejur, tăiere făcând iernii păcatului“.
După ce am văzut valoarea teologică a tăierii împrejur, pe care Dumnezeu a lasat-o în Vechiul Testament, și faptul că Însuși Hristos a primit tăierea împrejur, trebuie să ne referim și la cauzele pentru care Hristos S-a tăiat împrejur.
Mai întâi, prin primirea tăierii împrejur, Hristos a arătat că El Însuși a dat Legea Vechiului Testament și de aceea, trebuia și El să o respecte. Hristos nu a venit ca să desființeze legea, ci să o respecte și, desigur, să o împlinească. Așadar, Hristos a împlinit Legea fără să o încalce. În acest mod, El ne-a arătat că și noi trebuie să ținem legea lui Dumnezeu, care are ca scop mântuirea noastră.
În al doilea rând, după cum am subliniat, tăierea împrejur a arătat în mod concret ce a însemnat de fapt chenoza Fiului lui Dumnezeu Cuvântul. Desigur, chenoza are legatură mai ales cu Întruparea, prin faptul că Dumnezeul cel nezidit a luat fire omenească zidită. Dar golirea și desăvârșita smerire a lui Dumnezeu se pot vedea și din tăierea împrejur, de vreme ce Hristos a binevoit să primească această încercare grea.
În plus, Hristos a primit tăierea împrejur ca să arate că a luat fire omenească adevărată. Acest lucru este deosebit de important, pentru că în vechea Biserică apăruse o erezie care se numea dochetism și care susținea că Hristos nu a luat fire omenească adevarată, adică trup omenesc adevărat, ci un trup presupus sau închipuit. Această idee a dus la concluzia că Hristos nu S-a răstignit pe Cruce, de vreme ce nu avea trup adevărat, ci numai i-a păcălit pe iudei. Numai că o asemenea viziune nu îi mântuiește pe oameni. Cum poate omul să se mântuiasca dacă Hristos nu a luat fire omenească adevarată? De aceea, după cum spune Sfântul Epifanie, Hristos a fost tăiat împrejur ca să arate ca „într-adevar, a luat trup”.
De asemenea, tăierea împrejur a lui Hristos a arătat că trupul pe care Îl avea nu era de o ființă cu Dumnezeu. În Hristos, ziditul s-a unit cu neziditul. Firea omenească este zidită, în vreme ce firea dumnezeiască este nezidită. Pentru că s-a îndumnezeit prin Dumnezeirea Cuvântului, trupul s-a unit cu Dumnezeu, dar nu a fost de aceeași ființă cu Dumnezeu. Aceasta înseamnă că trupul lui Hristos este izvor al Harului Necreat al lui Dumnezeu, dar nu are aceeași ființă cu Dumnezeirea.
Mai mult decât atât, Hristos S-a tăiat împrejur pentru a-i învăța pe oameni că tăierea împrejur, pe care El Însuși a dat-o iudeilor, a fost în slujba neamului omenesc și a pregătit terenul pentru venirea Sa (Sfântul Epifanie). Așadar, tăierea împrejur nu era o ceremonie inutilă, fiindcă prin ea israeliții au rămas credincioși legii lui Dumnezeu și L-au așteptat pe Mesia.
Hristos a primit tăierea împrejur pentru ca ea a fost modelul și preînchipuirea tăierii împrejur nefăcută de mână omenească adică a sfântului Botez. Potrivit spuselor Sfântului Ioan Damaschin, tăierea împrejur a fost chipul Botezului. Dacă prin tăierea împrejur se îndepărta o parte nefolositoare a trupului, prin sfântul Botez îndepărtăm păcatul, care nu este o stare firească, ci o murdărie. Atunci când Sfântul Ioan Damaschin vorbește despre păcatul care se îndepărtează, el se referă la dorința, dar desigur, nu la dorința necesară, indispensabilă, fără de care omul nu poate să traiască, ci la dorința nefolositoare și la cea trupească. Botezul este tăierea împrejur nefăcută de mână omenească, care nu îl scoate pe om din mijlocul neamului său, ci îl deosebește în interiorul neamului pe credincios de necredincios.
În Biserica primară de după Cincizecime s-a discutat despre măsura în care prozeliții credinței creștine trebuiau să primească și ei circumcizia. Primii creștini gândeau că, de vreme ce Vechiul Testament era înaintea Noului Testament, și idolatrii care veneau la credința creștină trebuiau să țină Legea Veche, inclusiv în privința tăierii împrejur. Pentru a se clarifica această problemă, s-a întrunit Primul Sinod al Bisericii, care s-a numit Apostolic, în cadrul căruia s-au luat hotărâri corespunzătoare, așa cum se menționează în capitolul 15 din Faptele Apostolilor.
Problema a apărut atunci când iudeii creștini „învățau frații că: Dacă nu vă tăiați împrejur după rânduiala lui Moise, nu puteți să vă mântuiți” (Fapte 15, 1). Acest lucru a iscat răzvrătiri și discuții îndelungate și, așa cum se spune, unii dintre cei proveniți din clasele fariseilor cereau ca prozeliții să se taie împrejur și să țină legea lui Moise (Fapte 15, 5).
La acest Sinod Apostolic au vorbit Apostolii Petru, Varnava și Pavel, alături de Iacov, fratele Domnului. Hotărârea Sinodului a fost ca cei dintre neamuri care vin la credința creștină să nu se taie împrejur, ci să se păstreze pe ei curați și să se ferească de jertfele idolilor, de sânge, de animale sugrumate și de desfrâu. Hotărârea care s-a făcut cunoscută creștinilor prin scrisoare spunea:
„Părutu-s-a Duhului Sfânt și nouă să nu vi se pună nici o greutate în plus în afară de cele ce sunt necesare: să vă feriți de cele jertfite idolilor și de sânge și de (animale) sugrumate și de desfrâu, de care păzindu-vă, bine faceți” (Fapte 15, 28-29).
Logica acestei hotărâri constă în faptul că, de vreme ce tăierea împrejur a fost modelul și preînchipuirea sfântului Botez și a pregătit poporul pentru venirea lui Hristos, în noile condiții nu mai era nevoie ca ea să existe. Poruncile Legii Vechiului Testament care sunt legate de strădania pentru curațirea trupului și a sufletului de păcat și care presupun libertatea personală a omului trebuie să fie păstrate, însă tăierea împrejur, care nu are legătură cu îndepărtarea păcatului și cu lupta de curățire a sufletului, poate să fie desființată, pentru că a fost înlocuită, plinită și desăvârșită prin Taina Botezului.
Mitropolit Ierotheos Vlachos, Predici la Marile Sărbători, Edit. Egumenița, 2004, pp. 51-55.
1 Timotei 2:5
[5]Căci este un singur Dumnezeu și este un singur mijlocitor între Dumnezeu și oameni: Omul Iisus Hristos,
Faptele Apostolilor 4:12
[12]În nimeni altul nu este mântuire, căci nu este sub cer niciun alt Nume dat oamenilor în care trebuie să fim mântuiţi.”
Faptele Apostolilor 10:25-26
[25]Când era să intre Petru, Corneliu, care-i ieșise înainte, s-a aruncat la picioarele lui și i s-a închinat.
[26]Dar Petru l-a ridicat și a zis: „Scoală-te, și eu sunt om!”
Luca 11:27-28
[27]Pe când spunea Isus aceste vorbe, o femeie din norod și-a ridicat glasul și a zis: „Ferice de pântecele care Te-a purtat și de ţâţele pe care le-ai supt!”
[28]Și El a răspuns: „Ferice mai degrabă de cei ce ascultă Cuvântul lui Dumnezeu și-L păzesc!”
Matei 22:29
[29]Drept răspuns, Iisus le-a zis: „Vă rătăciţi! Pentru că nu cunoașteţi nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.
Romani 1:25
[25]căci au schimbat în minciună adevărul lui Dumnezeu și au slujit și s-au închinat făpturii în locul Făcătorului, care este binecuvântat în veci! Amin.
Marcu 1:15
[15]El zicea: „S-a împlinit vremea și Împărăţia lui Dumnezeu este aproape. Pocăiţi-vă și credeţi în Evanghelie.”
Ioan 3:16
[16]Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veșnică.
Coloseni 2:18
[18]Nimeni să nu vă răpească premiul alergării, făcându-și voia lui însuși printr-o smerenie și închinare la îngeri, amestecându-se în lucruri pe care nu le-a văzut, umflat de o mândrie deșartă, prin gândurile firii lui pământești,
Isaia 46:5-7
[5]Cu cine Mă veţi pune alături, ca să Mă asemănaţi? Cu cine Mă veţi asemăna și Mă veţi potrivi?
[6]Ei varsă aurul din pungă și cântăresc argintul în cumpănă; tocmesc un argintar să facă un dumnezeu din ele și se închină și îngenunchează înaintea lui.
[7]Îl poartă, îl iau pe umăr, îl pun la locul lui; acolo rămâne și nu se mișcă din locul lui. Apoi strigă la el, dar nu răspunde, nici nu-i scapă din nevoie.
Isaia 42:8
[8]Eu sunt Domnul, acesta este Numele Meu, și slava Mea n-o voi da altuia, nici cinstea mea, idolilor.
Apocalipsa 22:9
[9]Dar el mi-a zis: „Ferește-te să faci una ca aceasta! Eu sunt un împreună-slujitor cu tine și cu fraţii tăi, prorocii, și cu cei ce păzesc cuvintele din cartea aceasta. Închină-te lui Dumnezeu.”
Faptele Apostolilor 10:25-26
[25]Când era să intre Petru, Corneliu, care-i ieșise înainte, s-a aruncat la picioarele lui și i s-a închinat.
[26]Dar Petru l-a ridicat și a zis: „Scoală-te, și eu sunt om!”
Matei 7:21
[21]Nu oricine-Mi zice: ‘Doamne , Doamne!’ va intra în Împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu, care este în ceruri.
Isaia 44:9
[9]Cei ce fac idoli, toţi sunt deșertăciune și cele mai frumoase lucrări ale lor nu slujesc la nimic. Ele însele mărturisesc lucrul acesta: n-au nici vedere, nici pricepere, tocmai ca să rămână de rușine.
Isaia 46:6-8
[6]Ei varsă aurul din pungă și cântăresc argintul în cumpănă; tocmesc un argintar să facă un dumnezeu din ele și se închină și îngenunchează înaintea lui.
[7]Îl poartă, îl iau pe umăr, îl pun la locul lui; acolo rămâne și nu se mișcă din locul lui. Apoi strigă la el, dar nu răspunde, nici nu-i scapă din nevoie.
[8]Ţineţi minte aceste lucruri și fiţi oameni! Veniţi-vă în fire, păcătoșilor!
Ieremia 10:3-5
[3]Căci obiceiurile popoarelor sunt deșarte. Taie un lemn din pădure; mâna meșterului îl lucrează cu securea;
[4]îl împodobește cu argint și aur, și ei îl ţintuiesc cu cuie și ciocane, ca să nu se clatine.
[5]Dumnezeii aceștia sunt ca o sperietoare de păsări într-un ogor de castraveţi și nu vorbesc; sunt duși de alţii, pentru că nu pot să meargă. Nu vă temeţi de ei, căci nu pot să facă niciun rău și nu sunt în stare să facă niciun bine.”
Ieremia 10:14-16
[14]Atunci se arată omul cât este de prost cu știinţa lui și orice argintar rămâne de rușine cu chipul lui cioplit, căci idolii lui nu sunt decât minciună și nu este nicio suflare în ei;
[15]sunt un lucru de nimic, o lucrare înșelătoare, și vor pieri când va veni pedeapsa.
[16]Dar Cel ce este partea lui Iacov nu este ca ei, căci El a întocmit totul, și Israel este seminţia moștenirii Lui – Domnul oștirilor este Numele Lui.
Habacuc 2:18-19
[18]La ce ar putea folosi un chip cioplit, pe care-l cioplește lucrătorul? La ce ar putea folosi un chip turnat, care învaţă pe oameni minciuni, pentru ca lucrătorul care l-a făcut să-și pună încrederea în el, pe când el făurește numai niște idoli muţi?
[19]Vai de cel ce zice lemnului: ‘Scoală-te!’ și unei pietre mute: ‘Trezește-te!’ Poate ea să dea învăţătură? Iată că este împodobită cu aur și argint, dar în ea nu este un duh care s-o însufleţească.
Amin!
Amin
Imprejurul cui ? 😃 😃 😀
Hristos a primit tăierea împrejur pentru ca ea a fost modelul și preînchipuirea tăierii împrejur nefăcută de mână omenească adică a sfântului Botez. Botezul este tăierea împrejur nefăcută de mână omenească, care nu îl scoate pe om din mijlocul neamului său, ci îl deosebește în interiorul neamului pe credincios de necredincios 👉👉 https://c.aparatorul.md/maorv 👈
Hristos a primit tăierea împrejur pentru ca ea a fost modelul și preînchipuirea tăierii împrejur nefăcută de mână omenească adică a sfântului Botez. Botezul este tăierea împrejur nefăcută de mână omenească, care nu îl scoate pe om din mijlocul neamului său, ci îl deosebește în interiorul neamului pe credincios de necredincios 👉👉 https://c.aparatorul.md/ktebn 👈
Hristos a primit tăierea împrejur pentru ca ea a fost modelul și preînchipuirea tăierii împrejur nefăcută de mână omenească adică a sfântului Botez. Botezul este tăierea împrejur nefăcută de mână omenească, care nu îl scoate pe om din mijlocul neamului său, ci îl deosebește în interiorul neamului pe credincios de necredincios 👉👉 https://c.aparatorul.md/ibwpq 👈
Doamne ajută şi miluieşti-ne pe noi păcătoşii! Amin!