Cercetătorii din Institutul din Massachusetts (MIT) dezvoltă un dispozitiv implantabil mic, care poate primi şi trimite semnale, primind energie de la o reţea fără fir. În viitor astfel de dispozitive vor fi utilizate pentru a trata bolile sau a monitoriza starea de sănătate a pacienţilor, inclusiv livrarea cantitătii exacte de medicamente.

Deoarece dispozitivul nu neceistă baterii pentru funcţionarea sa, acesta poate avea o dimensiune foarte mică, astfel că prototipul unui astfel de dispozitiv are o dimensiune cît a unui bob de orez. Însă dezvoltatorii sunt convinşi că implantul poate fi făcut mult mai mic ca dimensiuni.

Citeşte şi:  De ce trebuie să acoperim camera web când nu o folosim

Folosirea undelor radio pentru a comunica cu dispozitivul din interiorul coropului uman a fost dificilă, deoarece undele se dispersează în timp ce trec prin ţesturile umane. Însă cercetătorii MIT în colaborare cu oamenii de ştiinţa de la Spitalul Brigham au creat un nou tip de antenă care să rezolve problema dată, permiţind ca impanturile să fie acţionate de la o distanţă considerabilă.

Citeşte şi:  Roboţii militari ucigaşi „vor fi kalaşnikovul de mâine”

Cînd dispozitivul a fost implantat într-un porc la o adîncime de 10cm, cercetătorii au putut să alimenteze implantul de la o distanţa de 1m. Însă cînd implantul se află sub pielea umană, această distanţă de măreşte pînă la 38m.

Cercetătorul Fadek Adib de la MIT afirmă: „Deşi aceste implanturi nu au baterii, putem comunica cu ele de la distanţă. Acest fapt deschide noi posibilităţi în medicină”.

Citeşte şi:  De ce explodează smartphone-urile, hoverboard-urile şi laptop-urile

Oamenii de ştiinţă lucrează în prezent pentru a îmbunătăţi eficienţa antenei şi a mări distanţa de la care se poate de interacţiona cu implantul.

Sursa: http://news.mit.edu/2018/wireless-system-power-devices-inside-body-0604