O parte dintre voi, cei pasionati de istoria secreta a omenirii (extraterestrii antici, tehnologii stravechi) dar si de arme secrete, teleportari, calatorii in timp etc., atunci cand ati incercat sa povestiti apropiatilor despre acestea, de cele mai multe ori, daca nu v-au etichetat ca fiind „nebuni”, v-au spus asa: „ai vazut prea multe filme SF!”
Aceste replici sunt standard in cadrul majoritatii populatiei, asta datorita nivelului de incultura promovat de catre mass-media si politicieni, care tin pe acesti oameni intr-o bula a naivilor si distratilor, nefiind racordati la cunoasterea adevarata.
Ei bine, in cadrul acestui articol, veti vedea, chiar si cei mai sceptici, cum tehnologiile din filmele „SF”, au devenit realitate ce nu mai poate fi ignorata. Philip Schneider, cel ce a lucrat la baza Dulce din New Mexico, care a fost si asasinat in ianuarie 1996, la scurt timp dupa ce a vorbit despre luptele dintre ei, oamenii de stiinta si reptilienii de la acea baza, aratand fotografii si alte dovezi edificatoare, fapt ce i-a adus sfarsitul.
El a spus asa:
„Tehnologia pe aceasta Planeta, evolueaza intr-un an calendaristic, ca si cum ar trece 49,5 ani !”
Scurt istoric!
Intr-un articol de pe site-ul independent-al.ro aflam o istorie „previziunilor” despre tehnologiile SF:
„Probabil că, fără imaginaţia unor maeştri ai literaturii de anticipaţie – de la Jules Verne la recent dispărutul Arthr C. Clarke- ştiinţa ar fi progresat mult mai încet şi multe dintre cuceririle tehnologice de astăzi ar fi rămas neînfăptuite. Căci dincolo de talentul scriitoricesc incontestabil, oameni precum Verne, Clarke, Asimov sau H.G. Welles au impulsionat progresul omenirii, făcând ca visele să pară mai uşor de atins.
De la renaşterea dinozaurilor la…liftul spaţial
Zilele trecute, pleca dintre noi, la 90 de ani, celebrul scriitor britanic Arthur C. Clarke, autorul a peste 100 de romane şi nuvele, între care şi “Santinela”, după care s-a făcut filmul “2001- Odiseea spaţială”, răsplătit cu un Oscar. Clarke a lăsat în urmă însă nu doar literatură SF, ci şi o serie de idei îndrăzneţe. De pildă, în 1945, el prevedea apariţia sateliţilor de comunicaţii, eveniment care avea să se întâmple abia peste 25 de ani! Tot pe atunci, susţinea că omul va păşi pe Lună, nefiind luat în serios.„El prezicea că omul va ajunge pe Lună până în 1970, eu spuneam că până în 1980. Şi a avut dreptate“, relata astronomul Patrick Moore pentru „Times“. Arthur C. Clarke a mai imaginat în scrierile sale navete spaţiale, computere şi reţele de comunicaţii foarte apropiate de ceea ce avea să ne ofere realitatea. E drept, prolificul autor SF studiase matematica şi fizica la renumitul King’s College din Londra şi semna şi lucrări ştiinţifice, nu doar de ficţiune. Iar în paralel cu scrisul, el a lucrat la Centrul pentru Tehnologie Modernă din apropiere de capital Sri Lankăi, Colombo, centru care-i poartă numele. Vizionarismul său i-a adus, pe lângă celebritate şi numeroase distincţii literare, o propunere la Premiul Nobel pentru Pace.Dintre “profeţiile” britanicului, multe par şi astăzi utopice, aşa cum e, bunăoară, dispariţia banilor tradiţionali, până în 2016, şi înlocuirea lor cu un sistem de plată “megawatt/oră”. Arthur C. Clarke şi-a mai imaginat crearea unui lift spaţial, readucerea la viaţă a dinozaurilor (prin folosirea ADN-ului), stocarea inteligenţei umane pe computer, recurgerea masivă la criogenie în speranţa resuscitării ulterioare şi chiar plecarea prinţului Harry al Marii Britanii în spaţiu (până în 2013). Scriitorul a mai prevăzut o misiune spaţială umană pe Marte, în 2021, debutul explorării stelare în 2095 – graţie utilizării energiei atomice pentru propulsia navelor- şi a propus înfiinţarea unei “santinele” în Cosmos, care să avertizeze pământenii în legătură cu pericolul apropierii unui asteroid.
Arthur C. Clarke şi misterioasa teoremă Fermat
În ultimii ani, Clarke s-a preocupat în scrierile sale de destinul omului în epoca expediţiilor spaţiale. Din păcate, viziunea sa în acest sens nu era prea optimistă, autorul fiind convins că Terra va deveni nelocuibilă, în câteva decenii. De altfel, în romanul „3001: ultima odisee”, publicat în 1998, inteligenţa umană supravieţuieşte numai în Cosmos, în vreme ce lumea pământeană distrusă de catastrofe climatice mai e populată doar de forme primitive de viaţă. Nu era prima oară când Clarke îşi pierdea optimismul cu care-şi cucerise publicul cititor. În 1953, el imagina în nuvela „Childhood’s End” un scenariu de coşmar devenit realitate de Crăciunul din 2004: un tsunami ultra-distrugător. Pasiunea (sub)acvatică a fost de altfel unul din argumentele mutării sale, în 1956, în Sri Lanka.În 1979, Clarke a lansat în romanul „The Fountains of Paradise” ideea unui ascensor care să lege Pământul de o staţie spaţială. Cel din urmăl roman, scris în colaborare cu americanul Frederik Pohl şi care urmează să fie publicat anul acesta, se numeşte “Ultima teoremă” şi tratează marea teoremă a lui Fermat, enunţată în 1637, dar a cărei demonstraţie completă a dat mari bătăi de cap savanţilor. La mijlocul secolului XIX, Academia Franceză a instituit un premiu de 3000 franci pentru această misiune, pentru ca, în 1908, şi magnatul german Paul Wolfskehl să ridice miza la 100.000 de mărci. Abia în septembrie 1994, matematicianul englez Andrew Wiles a dat demonstraţia completă a teoremei, după ce, în 1993, propusese o altă variantă, care se dovedise greşită.
Au şi roboţii legile lor
Un alt celebru scriitor care şi-a devansat epoca a fost Isaac Asimov. El însuşi declara, în septembrie 1973, că oamenii îl vor ţine minte pentru “Trilogia Fundaţiei” (despre căderea şi renaşterea unui vast imperiu interstelar, într-un univers din viitor) şi pentru Cele Trei Legi ale Roboticii. Acestea din urmă reprezintă un set de reguli de etică pentru roboţi şi maşini inteligente, care aveau să influenţeze profund alţi scriitori şi chiar oameni de ştiinţă.În povestirile lui Asimov, societatea anului 2035 se conduce după următoarele trei legi: 1. Un robot nu are voie să rănească o fiinţă umană sau, prin abţinere, să permită aceasta; 2. Un robot trebuie să se supună ordinelor date de fiinţele umane, cu excepţia acelora care ar intra în conflict cu prima lege; 3. Un robot trebuie să îşi protejeze propria integritate atâta timp cât o asemenea acţiune nu contravine primeia sau celei de-a doua legi. Până să vedem însă înfăptuită “profeţia” lui Asimov, să mai notăm că faimosul scriitor a introdus în cărţile ale şi concepte deja tangente cu ştiinţa, precum psihoistoria sau saltul în hiperspaţiu.”[1]
Motivul pentru care Jules Verne vorbeste in celebrele sale opere despre lucruri de neinteles la ora aceea si considerate fantezii pana acum zeci de ani se datoreaza faptului ca el era un initiat de rang inalt al societatii teozofice avand legaturi si cu Cavalerii Orientali. Deci este demn de inteles de unde a provenit „imaginatia” sa cand a scris despre lucruri care nu existau. Ideea e ca el, ca oricare initiat de acest fel, gen Platon, au invatat in aceste scoli ale misterelor, despre aceste lucruri si pe care le-au dat mai departe din generatie in generatie doar unor ALESI.
Un alt exemplu este romanul Nicolae Tesla (Teslea) care acum 100 de ani, declara in marea arena din New York si anume Madison Squere Guarden, ca el, poate misca o barca cu motor fara intermediul firelor electrice ci prin unde electromagnetice (wireless). Lumea de acolo care era formata de mistici religiosi au inceput sa rada de el sustinand ca vorbeste prostii. Ei bine, dupa ce el a reusit si le-a dat peste nas tuturor acelor infamfati si aroganti care sint identici cu multi oameni din ziua de azi, aceia au zis despre el ca „este vrajitor”.
Intr-un articol de pe site-ul de stiri ziare.com aflam de 5 inventii considerate pana acum ca fiind doar SF, observam ca ele sint deja realitate:
„Tehnologii uimitoare din filmele SF, care au devenit realitate
Filmele SF au continut mereu tehnologii pe care spectatorii le considerau uimitoare. Insa iata ca unele idei au fost puse in practica, astfel ca dispozitive pe care in urma cu 20 de ani le vedeai doar la cinematograf, in prezent se afla in buzunarul tau sau chiar la mana.
Astfel, publicatia Cnet.com a realizat o lista ce cuprinde tehnologii regasite in filmele SF, dar care au fost deja lansate pe piata.1. Leap Motion Controller – Cum sa-ti controlezi calculatorul fara mouse si tastatura
Compania americana Leap Motion a realizat un dispozitiv care inlocuieste tastatura si mouse-ul. Produsul contine 3 senzori cu infrarosii si doua camere, poate fi conectat prin USB la calculator si e compatibil atat cu sistemele de operareWindows 7, 8 sau OS X 10.7 sau 10.8.
Dupa ce este instalat, vei putea controla calculatorul doar cu miscarile mainii sau ale degetelor.
Leap Motion Controller functioneaza insa doar cuaplicatii proprii, iar dupa ce iesi din program, vei fi nevoit sa te intorci la mouse si tastatura.
Cu toate acestea, dispozitivul costa sub 80 de dolari si este amuzant, insa inca nu este o unealta foarte productiva.2. Ochelarii-computer Google Glass
Gigantul IT Google a facut un pas important catre „tehnologia purtabila” odata cu lansarea ochelarilor inteligenti. Acestia se pot conecta la smartphone-ul cu Android, pot face poze si filmulete care pot fi trimise pe retelele de socializare.
Desi inca nu au ajuns pe piata, ei au fost testati de cativa jurnalisti, care au fost initial reticenti, insa ulterior au apreciat ca se pot obisnui sa ii poarte zi de zi.3. Imprimanta 3D MakerBot Replicator
In viitor, vom merge la cumparaturi din ce in ce mai putin, deoarece vom putea face acasa aproape tot ce avem nevoie, astfel ca vom putea inlocui „la minut” un pahar care se sparge sau un telefon care se strica, cu ajutorul imprimantei 3D. Si nu numai, pana si mancarea ar putea fi realizata astfel, intocmai ca in Star Trek.
Momentan, exista putine astfel de dispozitive, iar MakerBot Replicator este unul dintre cele mai bune si mai practice. Totusi, aceasta tehnologie se afla inca in faza incipienta, iar pretul de 2.000 de dolari nu o face foarte accesibila.4. Ceasul inteligent Sony SmartWatch
Ceasul inteligent de la Sony are un design atragator si ofera multe functii de notificare prinwireless – poti prelua apelurile de pe smartphone-ul cu Android sau poti asculta muzica.
Cu toate acestea, el nu este compatibil cu sistemul de operare iOS de la Apple si nu poti vedea nimic pe ecran daca este prea multa lumina afara. In plus, trebuie incarcat in fiecare zi, iar daca nu este conectat cu telefonul, nu arata nici macar ora.
In concluzie, Sony SmartWatch nu iese in evidenta ca un produs revolutionar, ci mai degraba ca un accesoriu pentru mobil. Pretul este de 85 de dolari.5. Tableta iPad
Computerele care pot fi tinute intr-o singura mana puteau fi vazute in urma cu 20 de ani doar in filmele SF. In prezent, tabletele au devenit deja un produs obisnuit, intalnit chiar si la metrou, iar una dintre cele mai populare este iPad de la Apple.
Pentru 499 de dolari, cea mai noua versiune ofera o viteza mare pe Internet, dar si o grafica mai buna, datorita procesorului puternic A6X. In plus, in AppStore poti gasi cea mai mare varietate de aplicatii de pe piata.
Totusi, este destul de grea, astfel ca mana iti va obosi dupa folosirea indelungata si nu exista schimbari prea mari fata de versiunea anterioara.
Cu toate acestea, a patra generatie de iPad ramane cea mai buna tableta de pe piata.”[2]
Romanul banatean (asa cum il descrie Henri Coanda), Tesla, este exemplul cel mai elocvent in aceasta situatie. Acum 100 de ani in Madison Squere Guarden, celebra arena din New York, romanul nostru (dupa altii croat), declara in fata unei audiente mari (plina de evrei si nu numai) ca el poate dirija o barca cu motor, fara a fi nevoie de fire (wireless). Cand majoritatea oamenilor de acolo au auzit asta, datorita ignorantei lor crase si a prostiei colective ce ii caracterizau perfect, ca si pe majoritatea de astazi, au inceput sa rada de el, la scena deschisa.
Dar cand a reusit sa faca asta prin intermediul undelor electromagnetice, generate prin celebrele „turnuri tesla”, care functionau pe baza de „bobine tesla” (lucruri cunoscute de electronisti), atunci lumea de acolo, in marea sa ignoranta si prostie a zis despre el ca… era VRAJITOR!!!
SURSE
1. http://www.independent-al.ro
2. http://www.ziare.com